"O κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας θα επιστρέψει μέχρι τις αρχές του 2013" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

"O κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας θα επιστρέψει μέχρι τις αρχές του 2013"



Σε νέα ανάλυση, ο επικεφαλής της UBS, Thomas Wacker υπογραμμίζει τα θέματα-κλειδιά σε Ελλάδα και Ισπανία, όπως η βιωσιμότητα του χρέους, οι προοπτικές της οικονομίας και τα επόμενα βήματα.


 





Όπως επισημαίνεται, το ελληνικό χρέος είναι πολύ πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα...  επιστρέψει αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2013.

Ο Wacker υπογραμμίζει πως η χώρα χρειάζεται περισσότερα haircuts στο χρέος της, τα οποία και θα έλθουν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Για τη βιωσιμότητα του χρέους η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα 70% στο τρέχον χρέος της, όπως τονίζει και προσθέτει πως αναμένεται να υπάρξει μία ακόμη περίπτωση default της χώρας, αργότερα το 2012 ή στις αρχές του 2013, ως μέρος μιας σειράς αναδιαρθρώσεων του χρέους της.

Σε ότι αφορά τις οικονομικές προοπτικές, η UBS σημειώνει ότι αναμένει ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά το 2012 και οι προοπτικές εξαρτώνται κυρίως από την πολιτική και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των όρων του δεύτερου σχεδίου διάσωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα back-loaded προφίλ λιτότητας, και δημιουργεί σημαντικό πτωτικό της πρόβλεψης της UBS για το πραγματικό ΑΕΠ του 2013, που είναι το 0,7%.

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα, η νεά ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε ένα τροποποιημένο σχέδιο με την τρόικα για να ανοίξει το δεύτερο σχέδιο διάσωσης. Ο κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανό να επιστρέψει αργότερα αυτό το έτος, ή στις αρχές του 2013 δεδομένου ότι η τρόικα θα θέλει περισσότερα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Η Ισπανία είναι πιθανό να δει περισσότερη λιτότητα το επόμενο έτος και η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2013 τοποθετείται στο 1,3%.


Βιωσιμότητα
του χρέους: Η Ισπανία δεν αναμένεται να κηρύξει default τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά τα ελλείμματα θα πρέπει να μειωθούν για τη σταθεροποίηση του χρέους προς το ΑΕΠ στο 90% σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οικονομικές προοπτικές: Η ισπανική οικονομία πιέζεται από το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων, την πιστωτική κρίση, την ακριβή πρόσβαση στην αγορά ομολόγων και την ταυτόχρονη δημοσιονομική λιτότητα. Η τρέχουσα αρνητική οικονομική δυναμική εξακολουθεί να είναι ισχυρή και τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι υψηλά. Περισσότερα μέτρα λιτότητας είναι πιθανό να υπάρξουν το επόμενο έτος και αυτό οδηγεί την UBS στην πρόβλεψη για συρρίκνωση της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος (ανάλογα και με τις προϋποθέσεις της διάσωσης των τραπεζών).

Επόμενα βήματα: Η κυβέρνηση είναι πιθανό να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την αγορά ομολόγων, παρά το υψηλό κόστος δανεισμού. Η αξιολόγηση της της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του junk, λόγω του δείκτη του χρέους της προς το ΑΕΠ. Όπως τονίζει ο οίκος, αναμένεται να υπάρξουν πειραιτέρω αρνητικές ειδήσεις για την χώρα λόγω του κινδύνου εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Bookmark and Share