Όλο και πιο κοντά σε κρίση «τύπου» Ισπανίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά περιφέρειες και δήμους, βρίσκεται η Ιταλία, καθώς μετά τη Σικελία πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και οι περιοχές Νάπολι και Παλέρμο βρίσκονται πολύ κοντά στο φάσμα της χρεοκοπίας.
Ο ιταλικός Τύπος υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 10 ιταλικοί δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με... την χρεοκοπία, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ιταλίας, Γκρατσιάνο ντελ Ρίο.
Ήδη η ιταλική κυβέρνηση, με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση της Σικελίας, η οποία πρόσφατα έλαβε κρατικό δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα «ανόρθωσης» προκειμένου η περιοχή να επιτύχει ισοσκελισμένα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο κ. Μόντι σε συνάντησή του με τον περιφερειάρχη της Σικελίας Ραφέλε Λομπάρντο υπογράμμισε ότι «έχουμε συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βάσει του οποίου θα επέλθει αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών στοιχείων της συγκεκριμένης περιφέρειας». Ο Ιταλός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα ακριβή σημεία του προγράμματος αυτού θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός των επόμενων εβδομάδων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό μερίδιο του υπέρογκου χρέους του ιταλικού δημοσίου αποδίδεται στα χρέη περιφερειών, δήμων και κοινοτήτων της χώρας. Στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η ιταλική κυβέρνηση έχουν επέλθει σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση δήμων, κοινοτήτων και περιφερειών κάτι το οποίο βρίσκει εντελώς αντίθετους τους δημάρχους. Ήδη χθες δήμαρχοι από όλοι την Ιταλία φρόντισαν να διαδηλώσουν μπροστά από τη Γερουσία στη Ρώμη, ζητώντας από την κεντρική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περικοπές των χρηματοδοτήσεων. «Έχουμε φθάσει στα όριά μας.
Αρκετοί δήμοι και περιφέρειες δεν έχουν αυτή τη στιγμή χρήματα», υποστήριξε ο Αντρέα Μάρκι, δήμαρχος πόλης στη Βόρεια Ιταλία, ενώ ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο.
Όμως τα προβλήματα στις περιφέρειες του Νότου δεν σταματούν στην Ιταλία αλλά «μεταφέρονται» και στην Ισπανία, με πληθώρα δημοσιευμάτων στο διεθνή αλλά και τον ισπανικό Τύπο να υποστηρίζουν ότι η περιοχή της Καταλονίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ισπανία βάσει του ΑΕΠ της έπειτα από αυτήν της Μαδρίτης, προτίθεται να απευθύνει και αυτή με τη σειρά της αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση για να λάβει οικονομική βοήθεια, έπειτα από ανάλογο αίτημα που υπέβαλε η περιοχή της Βαλένθιας, δήλωσε ο υπεύθυνος για την οικονομία της καταλανικής κυβέρνησης.