Σε δύο δόσεις θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω των συνεχών παρατάσεων των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και των αντίστοιχων καθυστερήσεων στο πρόγραμμα εκκαθάρισης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ενώ βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο, έχουν... υποβληθεί μόλις 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις (σε σύνολο περίπου 5,7 εκατ.) και εκκαθαρίστηκε 1,4 εκατομμύριο.
Ένας ακόμη παράγοντας που δημιουργεί πρόβλημα με την επεξεργασία των δηλώσεων είναι και η απόφαση πολλών φορολογουμένων να αναβάλουν για όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λήξη της προθεσμίας την υποβολή της δήλωσης, ώστε να μεταθέσουν για αργότερα την πληρωμή των υπέρογκων φόρων που προκύπτουν από την εκκαθάριση.
Έτσι, τουλάχιστον 3 εκατομμύρια από τις υπόλοιπες 3,8 εκατ. -μη υποβληθείσες μέχρι σήμερα- δηλώσεις θα κατατεθούν στα μέσα Ιουλίου, με συνέπεια η ΓΓΠΣ να μην προλαβαίνει να εκκαθαρίσει μεγάλο αριθμό μέσα στον Ιούλιο.
Δηλαδή, για πάνω από 2,5 εκατ. φορολογουμένους οι δηλώσεις θα εκκαθαριστούν από τον Αύγουστο και μετά, όπερ σημαίνει ότι τουλάχιστον 1,6 εκατ. από αυτούς που θα λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα στο τελευταίο τετράμηνο του έτους θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους είτε σε 2 δόσεις είτε εφάπαξ.
Τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την εκκαθάριση του πρώτου 1.403.446 των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι 2 στους 3 φορολογουμένους καλούνται φέτος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων, παρά τη σημαντική μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.
Οι αυξημένοι φόροι οφείλονται: στη μείωση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, στις περικοπές στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των τριτέκνων και των πολυτέκνων κατά 10.000-11.500 ευρώ, στις αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, στην αύξηση κατά 33%-70% των τεκμηρίων για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα, αλλά και στις περικοπές των εκπτώσεων δαπανών για ενοίκια, φροντιστήρια, στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές και ιατρική περίθαλψη.
Πολλά από τα φετινά εκκαθαριστικά περιλαμβάνουν, εκτός από τον φόρο για τα εισοδήματα του 2011, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε όσους εμφανίζουν για το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 400-500 ευρώ και επιβαρύνει όσους άσκησαν πέρυσι ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα πρώτα 1.403.446 εκκαθαριστικά τα οποία έχουν ταχυδρομηθεί ανέρχεται σε 1,335 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ήδη υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκε πέρυσι από την εκκαθάριση του συνόλου των 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων!
Καθένας από τους 935.844 παραλήπτες των πρώτων χρεωστικών εκκαθαριστικών θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ.
Από το 1,335 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκε για είσπραξη από το Δημόσιο, τα 993,17 εκατ. ευρώ είναι φόρος εισοδήματος, τα 292,9 εκατ. ευρώ είναι ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τα 49,2 εκατ. ευρώ είναι τέλος επιτηδεύματος.Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες παράταση της προθεσμίας υποβολής των χειρόγραφων δηλώσεων έως τις 10 Ιουλίου.
Για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά (εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με εξαίρεση τους συνταξιούχους), η προθεσμία λήγει στις 16 Ιουλίου.