Σε ποιό παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης υπήρξε το κρούσμα φυματίωσης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Σε ποιό παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης υπήρξε το κρούσμα φυματίωσης.

Eπειδή στο Greece Salonika δεχθήκαμε αρκετά emails από γονείς που ανησύχησαν με την είδηση που από προχθές συζητιέται στη Θεσσαλονίκη 
και αφού όλοι οι γονείς που έχουν παιδιά στον συγκεκριμένο σταθμό έχουν ενημερωθεί -σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ.Γούλα-,
αλλά και επειδή δεν υπάρχει κανενός είδους νομικό κώλυμα, θεωρούμε πως το να μην αναφέρεται το όνομα του συγκεριμένου παιδικού σταθμού από τα ΜΜΕ μόνο άσκοπο πανικό μπορεί να προκαλέσει.




Για να τελειώνουμε λοιπόν με το θέμα αυτό να ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για τον παιδικό σταθμό...  του Δήμου Θεσσαλονίκης "Μ. Αλέξανδρος" στην Κάτω Τούμπα.

Από τα νήπια που εξετάστηκαν από το Αντιφυματικό Κέντρο του νοσοκομείου Παπανικολάου, έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα με θετική Mantoux, ενώ από το Σεπτέμβριο θα πρέπει υποχρεωτικά να επανεξεταστούν όλα τα παιδάκια που βρέθηκαν με αρνητική Mantoux, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται και να αυξηθεί καθώς ένας φυματικός μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια 6-8 μήνες πριν να αρρωστήσει και να παρουσιάσει συμπτώματα.Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε στις 20/ 06/ 2012 τους γονείς των νηπίων ότι παρουσιάστηκε κρούσμα φυματίωσης σε εργαζόμενο του Βρεφονηπιακού Σταθμού Μέγας Αλέξανδρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Για το λόγο αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας έδωσε οδηγίες στην παιδίατρο του σταθμού να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τον προληπτικό έλεγχο των μικρών μαθητών.
Έτσι μετά από μια εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 26/06/12 , η παιδίατρος του παιδικού σταθμού, όπως αναφέρει το επίσημο έγγραφο, ήρθε σε συνεννόηση με το Αντιφυματικό Κέντρο, ώστε να πραγματοποιήσει επιτόπιο προληπτικό έλεγχο.
Τρεις ημέρες αργότερα το Ιατρείο Λοιμώξεων της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ενημέρωνε τους γονείς ότι βρέθηκαν με θετική Mantoux 5 νήπια. Πάντως στο συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο εστάλη στους γονείς έχει σβηστεί ο αριθμός 6 και προστέθηκε ο αριθμός 5.


Ο τρόπος που αντιμετώπισε πάντως ο Δήμος το θέμα (η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Καλυψώ Γούλα ρωτήθηκε 2 φορές, στη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων, από συμβούλους της αντιπολίτευσης για το αν έχουν εντοπιστεί κρούσματα φυματίωσης αλλά η ίδια ή απέφυγε ή δε γνώριζε, ή δεν την είχαν ενημερώσει σωστά για το πόσα παιδάκια μολύνθηκαν, λέγοντας μόνον ότι δεν υπάρχει λόγος να επανέρχονται στο ζήτημα αφού είχε δώσει απαντήσεις ότι δεν υπήρχε πρόβλημα κι ότι όλα ήταν υπό έλεγχο) γεννά ερωτηματικά για το αν γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του όλου ζητήματος, που είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά τη δημόσια υγεία και κυρίως την υγεία βρεφών και νηπίων ηλικίας από 9 μηνών έως 6 ετών.

Εκτιμούμε ότι η ενημέρωση μόνων των ενδιαφερόμενων δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος. Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι να είναι ξεκάθαροι και σαφείς και να μην αφήνουν οποιαδήποτε ερωτήματα να πλανώνται στον αέρα.

Σημειώνεται τέλος ότι η φυματίωση μεταδίδεται από ενήλικες προς τα παιδιά κι όχι από παιδιά προς άλλα παιδιά.
 Η συγκεκριμένη διευκρίνιση είναι απαραίτητη στην περίπτωση που κάποιος σπεύσει να πει ότι τα συγκεκριμένα παιδάκια κόλλησαν το ένα το άλλο... 
Bookmark and Share