Βυθίζεται στην ύφεση ολόκληρη η Ευρωζώνη.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Βυθίζεται στην ύφεση ολόκληρη η Ευρωζώνη..

 

Φόβους ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη έχει ήδη βυθιστεί στην ύφεση καθώς οι αντιστάσεις του γερμανικού «οχυρού» μειώνονται, τροφοδότησαν τα στοιχεία για τον PMI Ιουλίου: 





Ο εν λόγω δείκτης για τη δραστηριότητα στον κλάδο μεταποίησης και υπηρεσιών συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα αφού παρέμεινε στο 46,4, πολύ κάτω από το επίπεδο του...  50 που σηματοδοτεί την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η «βουτιά» του επιμέρους δείκτη μεταποίησης στο 44,1 (από 45,1 τον Ιούλιο και έναντι πρόβλεψης για 45,3), στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009, η οποία επισκίασε τη βελτίωση του τομέα υπηρεσιών που διαμορφώθηκε στο 47,6 από 47,1 τον προηγούμενο μήνα.

Υποχώρηση
Συναγερμό σήμανε επίσης η είδηση ότι ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών, σε μια σαφή ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει παραμείνει αλώβητη από τα εντεινόμενα προβλήματα των εταίρων της. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank εκτίμησε ότι η χώρα εμφάνισε «μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης» το β' τρίμηνο, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.
Αναλυτές σημειώνουν ότι οι επιδόσεις αυτές προϊδεάζουν για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το β' τρίμηνο του 2012 (τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιευτούν τον Αύγουστο), από μηδενική ανάπτυξη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Και με δεδομένη την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, εντείνουν τις ανησυχίες ότι η ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται ήδη σε ύφεση -με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα- για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2012.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit Κρις Γουίλιαμσον, οι εταιρείες προβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερα τους επόμενους μήνες. Κι αντιδρούν στην προβλεπόμενη μείωση της ζήτησης «ψαλιδίζοντας» θέσεις εργασίας με τους ταχύτερους ρυθμούς από τις αρχές του 2010, διαιωνίζοντας το φαύλο κύκλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η JP Morgan μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον PMI αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ δ' τριμήνου της Ευρωζώνης και προβλέπει πλέον συρρίκνωσή του κατά 0,5% και όχι στασιμότητα.
«Ανάσα»
Τα δεινά της Ευρώπης επηρέασαν και τις ΗΠΑ, όπου ο μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με τους βραδύτερους ρυθμούς από το Δεκέμβριο του 2010, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης για αμερικανικά προϊόντα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Αντιθέτως, ικανοποίηση προκάλεσε η είδηση ότι ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Κίνα αυξήθηκε στο 49,5 τον Ιούλιο από 48,2 τον Ιούνιο, σε μια ένδειξη ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έλαβε πρόσφατα το Πεκίνο αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.
Bookmark and Share