Τι προβλέπει εγκύκλιος του ταμείου για τα ποσά που ασφαλισμένοι δέχονταν χωρίς να τα δικαιούνται.
Στη μάχη για την αύξηση των εσόδων, το ΙΚΑ ρίχνει πλέον όλα τα δυνατά όπλα, καθώς παρά τις ανακοινώσεις για αύξηση των εσόδων, η διασφάλιση της πληρωμής των συντάξεων, κάθε μήνα γίνεται όλο και δυσχερότερη. Σύμφωνα με τα... επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη διοίκηση του Ιδρύματος, τα έσοδα για τον μήνα Ιούνιο ήταν αυξημένα κατά μόλις 3%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Παράλληλα, φέτος, τον μήνα που μας πέρασε, βρισκόταν σε εξέλιξη η ρύθμιση για καθυστερούμενες οφειλές . Ειδικότερα, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που εισέπραξε το Ίδρυμα τον Ιούνιο, έφτασαν στο ποσό των 881.617.162,11 ευρώ.
Έτσι, πίσω τα χρήματά του (δηλαδή κάθε παροχή σύνταξη ή επίδομα) και μάλιστα με τόκο της τάξης του 5%, θα ζητά στο εξής το ταμείο, εάν διαπιστωθεί ότι αυτά καταβλήθηκαν χωρίς να τα δικαιούται ο ασφαλισμένος (δηλαδή αχρεωστήτως). Μάλιστα, η έντοκη επιστροφή θα γίνεται ανεξάρτητα από το εάν διαπιστώνεται δόλος ή όχι από την πλευρά των ασφαλισμένων.
Με έγγραφο που απέστειλε προς τις υπηρεσίες του Ιδρύματος η Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, γίνεται εκτενής αναφορά σε νεότερη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας «η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλόπιστης ή μη είσπραξης, αλλά αρκείται μόνο στο γεγονός της αχρεώστητης καταβολής προκειμένου να επιβάλει έντοκη αναζήτηση».
Να σημειωθεί ότι, παρ’ότι όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει πολύ κουβέντα για τους μαϊμού δικαιούχους επιδομάτων και συντάξεων, για τους συνταξιούχους φαντάσματα και τις συντάξεις πεθαμένων, μέχρι τώρα, η Διοίκηση του ΙΚΑ βασισμένη, σε παλαιότερες αποφάσεις των δικαστηρίων, αναζητούσε σε βάθος δεκαετίας, μετά την παρέλευση της οποίας παραγράφονται οι απαιτήσεις, παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, μόνο στις περιπτώσεις που μπορούσε να αποδειχτεί δόλος.
Όμως, όπως αναφέρει το έγγραφο, το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας σε συνδυασμό με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, υποχρεώνουν τη Διοίκηση να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να προσαρμόσει πλέον οριστικά τη θέση του Ιδρύματος στο ισχύον νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο.
Έτσι στο εξής, η εκτίμηση, για το εάν η είσπραξη έγινε ή όχι καλόπιστα θα καθορίζει μόνο την έκταση της παραγραφής και τον χρόνο έναρξης επιβολής του τόκου και όχι το ζήτημα της αναζήτησης.
Δηλαδή, με βάση την εγκύκλιο, θα αναζητείται εντόκως κάθε παροχή που καταβλήθηκε αχρεωστήτως. Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για καλόπιστη ή μη είσπραξη, η έντοκη επιστροφή θα αναζητείται και το μόνο που θα καθορίζεται είναι ο χρόνος έναρξης επιβολής του τόκου. Οι επιστροφές θα αναζητούνται εντός δεκαετίας για παροχές που καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους αχρεωστήτως μόνο στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται δόλος.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι, η όταν δεν διαπιστώνεται δόλος τα ποσά θα καταβάλλονται από το χρονικό σημείο που ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση της οφειλής (με κοινοποίηση της απόφασης καταλογισμού), ενώ στις περιπτώσεις που υφίσταται δόλος, από τον χρόνο καταβολής της αχρεώστητης παροχής.
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα του συμψηφισμού των παροχών που δόθηκαν παράνομα με ενδεχόμενες οφειλές των ασφαλισμένων.
capital.gr