Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί(;) ακόμα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί(;) ακόμα...

 
Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι, η αλλαγή του κλίματος βοηθάει να αλλάξει και η διάθεσή μας. 
Τα προβλήματα του κόσμου αμβλύνονται, ο οικογενειακός προϋπολογισμός ελαφραίνει (ένας λόγος παραπάνω, καθώς πολλοί επιλέγουν να μην κάνουν φέτος διακοπές) και γενικώς πολλά μοιάζουν καλύτερα, ακόμη και αν δεν είναι. Είναι γνωστό άλλωστε, πως το καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορείς να περάσεις καλά και με λίγα χρήματα. 
Το χειμώνα όμως όχι..

 Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι ζοφερές. Οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία και την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων προκαλούν ανησυχία. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του...  ΚΕΠΕ, πως στο τρίμηνο που διανύουμε (που περιλαμβάνει και την υψηλή τουριστική περίοδο) η ύφεση της οικονομίας θα ξεπεράσει το 9% και πως η χρονιά θα κλείσει με την ύφεση κοντά στο 7%, μιλάμε πλέον για εφιάλτη.

Για πέμπτη χρονιά η οικονομία μας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, με πρωτοφανείς ρυθμούς, ανατρέποντας τις προβλέψεις. Για όσους δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τι σημαίνει η συνεχιζόμενη ύφεση και τι συνέπειες προκαλεί, είναι σαν να υποβάλετε σε υποχρεωτική ασιτία έναν υπέργηρο, με εξασθενημένο οργανισμό, που αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή.

Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι, η αλλαγή του κλίματος βοηθάει να αλλάξει και η διάθεσή μας. Τα προβλήματα του κόσμου αμβλύνονται, ο οικογενειακός προϋπολογισμός ελαφραίνει (ένας λόγος παραπάνω, καθώς πολλοί δεν θα κάνουν διακοπές) και γενικώς όλα μοιάζουν καλύτερα, ακόμη και αν δεν είναι. Είναι γνωστό άλλωστε, πως το καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορείς να περάσεις καλά και με λίγα χρήματα. Το χειμώνα όμως όχι!

Και ειδικά αυτόν το χειμώνα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση, για να αναλογιστεί κανείς πόσο δύσκολος θα είναι, με την ανεργία να καλπάζει, τα κοινωνικά προβλήματα να οξύνονται και την απελπισία του κόσμου να περισσεύει. Θα έχουν μεσολαβήσει τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, που είτε ισχύσουν έως το 2015 είτε πάρουμε παράταση δύο χρόνων, θα είναι οδυνηρά για πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Η αγορά κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πιεστεί ασφυκτικά. Η έλλειψη ρευστότητας και η συνεχιζόμενη μείωση των τζίρων, θα οδηγήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Και βέβαια οι στρατιές των ανέργων μοιραία θα πολλαπλασιαστούν, ενώ πολλές χιλιάδες, οι περυσινοί άνεργοι, θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας! Θα έχει καταργηθεί επίσης η έκπτωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, που θα κάνει πανάκριβη τη χρήση καλοριφέρ.

Ο χειμώνας, με βάση όλα αυτά, θα δοκιμάσει σοβαρά την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο να καθυστερήσει ούτε λεπτό, προκειμένου να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν. Ήδη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, να διατεθούν άμεσα 120 δισ. για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού νότου, είναι μια ανάσα. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την εκταμίευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, από τα δισεκατομμύρια που λιμνάζουν, θα είναι μια ανάσα ακόμη. Η αυξημένη εισροή πόρων που προβλέπεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση. Είναι ακόμη τα 6,5 δισ. για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, που θα μπουν στην αγορά τους επόμενους μήνες. Αυτά όλα σημαίνουν, πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια και δυνατότητες να βελτιωθεί η κατάσταση και να αποτραπούν τα απαισιόδοξα σενάρια, για αδυναμία πολιτικής διαχείρισης της χώρας σε λίγους μήνες.

Αρκεί να επιδειχθεί επιτέλους ωριμότητα από το πολιτικό σύστημα και διάθεση συνεργασίας των πολιτικών αρχηγών! Η ακυβερνησία των τελευταίων μηνών, οι δυσλειτουργίες της κυβέρνησης Παπαδήμου και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, έχουν συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό και έχουν μειώσει δραματικά την αξιοπιστία μας προς τα έξω.

Με αυτούς τους δυσμενείς όρους, θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και η συμμετοχή μας στην καθοριστικής σημασίας σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Όμως το παιχνίδι δεν είναι χαμένο, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Αρκεί να κυβερνηθεί σοβαρά η χώρα και να ξαναλειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός.Έιναι όμως αυτό δυνατόν;Ίδωμεν...

Τ.Σπηλιόπουλος
Bookmark and Share