Συμμετοχή στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Συμμετοχή στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ

 

«Δρόμο χωρίς επιστροφή» χαρακτηρίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ την επιλογή της να μετέχει στην κυβέρνηση. Έχουν βέβαια την αγωνία για την πορεία του κυβερνητικού έργου, που ξέρουν ότι θα καθορίσει καθολικά και το μέλλον της χώρας,αλλά και το αύριο της ΔΗΜΑΡ. 



Η έλλειψη συντονισμού και καλής προετοιμασίας προβλημάτισε τον...   πρόεδρο της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, μετά την κυβερνητική ψυχρολουσία της αλλαγής του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με την υπόθεση του υφυπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Βερνίκου.

Μετά τα κρούσματα έλλειψης κυβερνητικού συντονισμού, δεν θεωρείται τυχαίο ότι, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Κουβέλης έσπευσε, όπως έλεγαν από το επιτελείο του, να θέσει το ζήτημα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, των θέσεων γραμματέων σε υπουργεία και επικεφαλής σε δημόσιους οργανισμούς. Αν και από τη ΔΗΜΑΡ σημείωναν ότι δεν έχει συζητηθεί εσωκομματικά αν θα προτείνουν πολιτικά στελέχη της σε αυτές τις θέσεις, φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρή η άποψη να μη μείνουν αμέτοχοι.

Οι οικονομικές εξελίξεις με την Κύπρο και την ένταξή της στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ έχουν γίνει «σημαία» κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, που σημειώνει σχηματικά ότι «η Λευκωσία ενισχύει τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ». Επισημαίνουν ότι «τα λόγια είναι εύκολα, αλλά η Κύπρος, και μάλιστα με μια αριστερή κυβέρνηση, επιβεβαίωσε ότι τα περιθώρια αναζήτησης δανεισμού δεν μπορεί παρά να είναι μέσα από τους θεσμούς της ΕΕ, ότι υπάρχει μόνο σκληρή διαπραγμάτευση για αναθεώρηση όρων του μνημονίου. Η αριστερή κυβέρνηση της Κύπρου δεν καταγγέλλει μνημόνια αλλά "αγοράζει" μνημόνιο...».

Σύμφωνα μάλιστα με το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, οι αναφορές του κ. Σαμαρά για σταδιακή διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου δεν προκαλούν ενδοκυβερνητικές αντιπαλότητες, γιατί «το κρίσιμο δεν είναι αν η διαπραγμάτευση κρατήσει σε διάρκεια αλλά αν θα πετύχει, πόσα θα είναι τα ανταλλάγματα και κατά πόσον θα αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές».

Στη ΔΗΜΑΡ κάνουν λόγο για «μια διαρκή μάχη» στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα αποφεύγουν να προβάλουν ενστάσεις για υπουργούς, πέραν του ότι θα προτιμούσαν να είναι λιγότερο «γαλάζια» η κυβέρνηση, με περισσότερες προσωπικότητες κοινής αποδοχής.

Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ ανοίγει τη συζήτηση για οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος με στόχο τη διεύρυνσή του, ώστε να ενταχθούν και όσοι «εκτός των τειχών» τη στήριξαν στην εκλογική μάχη.

Έτσι, αρχίζει η προετοιμασία για την οργανωτική ενσωμάτωση των συνεργαζόμενων, που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της πολιτικής Οικολογίας. Άλλωστε ήδη, μεταξύ άλλων πασοκογενών, δύο βουλευτές προέρχονται από τους Ελεύθερους Πολίτες -ο Β. Οικονόμου και η κυρία Αικατερίνη Μάρκου-, στο Ηράκλειο Κρήτης εξελέγη ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης και στη Β' Αθήνας ο Οδυσσέας Βουδούρης. Πολλά είναι τα στελέχη από τον πασοκογενή χώρο που δεν έχουν εκλεγεί αλλά ήταν υποψήφιοι, όπως ο Γιάννης Αμοιρίδης, ή στήριξαν εκλογικά τη ΔΗΜΑΡ, όπως ομάδα των λεγόμενων πρώην λοχαγών του ΠΑΣΟΚ - αν και από την ομάδα αυτή ο κ. Γιάννης Νικολάου εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση-, ή πιο πρόσφατα ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, από τον οικολογικό χώρο. Ήδη ο Νίκος Μπίστης -πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη- έχει ορισθεί υπεύθυνος Πολιτικής Επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ.

Πάντως εσωκομματικές τριβές έχουν προκαλέσει στη ΔΗΜΑΡ τόσο η πολιτική επιλογή της να μετέχει στη νέα κυβέρνηση όσο και η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να κρατήσει την έδρα στη Β' Αθήνας και όχι εκείνη της Αιτωλοακαρνανίας , αφήνοντας εκτός Κοινοβουλίου τον Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Στέλνοντας «σήμα» δυσαρέσκειας, ο κ. Χατζησωκράτης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, παραμένοντας πάντως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Προέβαλε ως λόγο τη στελέχωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί, κατά την άποψή του, να λειτουργήσει προωθητικά όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, εντείνονται οι πολιτικές διαφωνίες στελεχών της ΔΗΜΑΡ που θεωρούν λανθασμένη την επιλογή συμμετοχής στην κυβέρνηση, με δεδομένο ότι θα μπορούσαν με τις έδρες που είχαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να τη σχηματίσουν.

Δεν ήταν τυχαία η απουσία από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του κ. Στέφανου Μπαγεώργου, στελέχους που είχε προτάξει την άποψη για προγραμματική αντιπολίτευση. Ο υπεύθυνος Οργανωτικού της ΔΗΜΑΡ δεν παρέστη, διαφωνώντας με τις πολιτικές επιλογές του κόμματος και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερώσει τον Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή Επικρατείας Σπ. Λυκούδη, σε συνάντηση που είχαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαγεώργος εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη ΔΗΜΑΡ. Πάντως, κρίσιμη θεωρείται για την τελική απόφασή του η προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, με τον οποίο τον συνδέουν κοινοί αγώνες δεκαετιών και καλές προσωπικές σχέσεις.

Παράλληλα, ήδη οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ, όπως η Νομαρχιακή Επιτροπή Αλεξανδρούπολης , αλλά και στελέχη στην Κέρκυρα, στο Ναύπλιο, στη Θεσπρωτία, στις Σέρρες, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη έχουν εκφραστεί κατά της κυβερνητικής συμμετοχής.
Bookmark and Share