Χωρίς το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα μείνουν όσοι καταθέσουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο.
Επίσης, όσοι στείλουν τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη της προθεσμίας θα χάσουν και την ευνοϊκή ρύθμιση της εξόφλησης των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε 10 δόσεις.
Με αυτή τη διπλή απειλή το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να... τρομοκρατήσει τους πολίτες, ώστε να υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση έως τις 31 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία. Απώτερος στόχος είναι η είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων -και σε συντομότερο χρονικό διάστημα-, καθώς τα κρατικά ταμεία αιμορραγούν από ρευστότητα!
Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι όσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα την δήλωση τους θα κληθούν από την Ειδική Ομάδα Φορολογικής Συμμόρφωσης (που έχει συσταθεί πρόσφατα) για να την υποβάλουν εκπρόθεσμα και να καταβάλουν υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών (συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους) κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ! Επίσης, για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα λάβουν.
Οσοι συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τον φόρο με μεγάλο αριθμό δόσεων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών -και θα τεθεί υπ' όψιν της τρόικας την επόμενη εβδομάδα- προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους θα μπορούν να πληρώσουν σε 10 μηνιαίες δόσεις τον φόρο εισοδήματος (που περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος) εφόσον τον οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι φέτος 4.000.000 νοικοκυριά θα παραλάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και το συνολικό ποσό των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπερβεί τα 7,2 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ που κατέβαλαν πέρυσι!
Στέλιος Κράλογλου