Νέο «χτύπημα» από τον Γερμανό τραπεζίτη.
Η υπαγωγή της Ελλάδας στο πακέτο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την απευθείας τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση από τον μόνιμο μηχανισμό ευρωστήριξης ESM δείχνει αδύνατη, προς το παρόν τουλάχιστον, όπως... προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα, στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, o Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι «παρόμοια» (σ.σ. με Ισπανία και Ιταλία) περίπτωση και συνεπώς δεν θα αντιμετωπισθεί με «παρόμοιο» τρόπο.
Ο κ. Άσμουσεν ουσιαστικά εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αυτό, καθώς είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η υπαγωγή της Ελλάδας θα έκανε ευκολότερη την επίτευξη του στόχου για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ έκανε σαφή διάκριση μεταξύ της περίπτωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών.
«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τι είδους πρόγραμμα έχει η κάθε χώρα. Η Ισπανία έχει μόνο πρόγραμμα τραπεζικής στήριξη», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το αν υφίσταται άνιση μεταχείριση της Ελλάδας, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής είναι σαφή:
«Ίδιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει κανείς να αποδείξει ότι ανήκει στις ίδιες περιπτώσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολο να το αποδείξει αυτό.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ είπε ακόμα ότι για να εγκριθεί η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου θα πρέπει η αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος να είναι θετική, αν και ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για καθυστερήσεις και «εκτροχιασμό» του προγράμματος.
Ο κ. Άσμουσεν είπε ακόμα ότι η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και διαμήνυσε ότι πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αν θέλει κανείς να παραμείνει στην Ευρωζώνη, υπάρχει μόνο μία στρατηγική, αυτή της εσωτερικής υποτίμησης μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, σημείωσε.
Ο κ. Άσμουσεν ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των βασικών στόχων του προγράμματος».
Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και το βασικό μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αναπλήρωση του χαμένου χρόνου από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο.
Υποστήριξε, τέλος, ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης πρέπει να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στα εργασιακά που έχουν ήδη ψηφιστεί, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.