Κι άλλο «ψαλίδι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ζητά το ΔΝΤ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Κι άλλο «ψαλίδι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ζητά το ΔΝΤ

 

Επανεχέρται με έκθεση του το Ταμείο, που ζητά την άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.




 H έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση για τη...    δημοσιονομική πολιτική, την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.
Πρώτον, το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να καθορίσει και να νομοθετήσει τα εναπομείναντα εισπρακτικά μέτρα για να επιτύχει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, καθώς και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο.

Δεύτερον, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στη στρατηγική για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών, να σχεδιάσει το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση κεφαλαίων και να αντιμετωπίσει το ζήτημα των κρατικών τραπεζών με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Τρίτον, προτείνει την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2012 θα διαμορφωθεί τελικά στο 7%, και θα υπάρξει απόκλιση στο πρωτογενές έλλειμμα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι βλέπει νέα "τρύπα" της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Πιέσεις προς την ΕΚΤ
Στην έκθεση του το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει με πιο ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μέσα από την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, την αγορά ομολόγων και την παροχή ρευστότητας.
"H EKT μπορεί να προσφέρει περισσότερες άμυνες απέναντι στην κλιμάκωση της κρίσης" σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
"Σε αυτές μπορεί να συμπεριληφθούν πολιτικές για τη στήριξη της ζήτησης βραχυπρόθεσμα και την μείωση των καθοδικών ρίσκων για τον πληθωρισμό" τονίζει η ανακοίνωση.
"Και για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και λειτουργίες δανειστή έκτακτης ανάγκης, διαλύοντας με τον τρόπο αυτό την επικίνδυνη αλληλεξάρτηση τραπεζών και κρατών υπό το υπάρχων σχήμα του ELA" προσθέτει το ΔΝΤ.
Παράλληλα, το ΔΝΤ προτείνει τη δημιουργία ενός σχήματος πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων το οποίο θα υποστηρίζεται από την ΕΚΤ, τη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής και ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών. 
Bookmark and Share