Ποια μέτρα θα ζητήσει το Eurogroup από τον Γ. Στουρνάρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ποια μέτρα θα ζητήσει το Eurogroup από τον Γ. Στουρνάρα

 

Εδώ και τώρα...
  • περικοπή ειδικών μισθολογίων, 
  • φοροαπαλλαγών, 
  • δαπανών υγείας και ταμείων.




Με όπλο την επόμενη δόση, που φέρεται να μεταφέρεται για το φθινόπωρο, οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα να λάβει τα περίπου 100 μέτρα που υπάρχουν ήδη στο μνημόνιο αλλά δεν..   έχουν εφαρμοσθεί. Μεταξύ αυτών: περικοπή κατά 12-15% στα ειδικά μισθολόγια, άρση φοροαπαλλαγών, διασφάλιση ότι θα μειωθούν  δαπάνες υγείας και  επιχορηγήσεις προς τα ταμεία, νέος  φορολογικός νόμος που δεν θα φέρει  μείωση εσόδων, αλλά και άμεσες παρεμβάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση του κράτους και τα κλειστά επαγγέλματα.

Η κυβέρνηση φέρεται να  δέχεται όλα τα παραπάνω, διαπραγματευόμενη να μην ληφθούν άλλα μέτρα φέτος και την προσεχή διετία πέρα από τα 12 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Τη διαπραγματευτική θέση της χώρας παρουσίασε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ουσιαστικά η χώρα ζητά στην παρούσα αξιολόγηση του Μνημονίου να μην αυγατίσουν –όπως γινόταν κάθε τρίμηνο– τα μέτρα, καθώς «διαφορετικά θα επιδεινωθεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης».
Αυτά για το 2012, ενώ για τα 12 δισ. ευρώ που πρέπει να ανακοινωθούν για τη διετία 2013 - 2014 η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κατανεμηθούν σε 4 χρόνια, με την ελπίδα η ανάκαμψη  και η απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της σπατάλης να περιορίσει το «μαχαίρι» στο κοινωνικό κράτος, σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, υγεία και παιδεία.

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι στιγμιαία. Θα είναι μακρά και επίπονη» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, δίνοντας το στίγμα της σημερινής ημέρας. Επίσης, απάντησε και για το θέμα της δήλωσης  στους Financial Times, λαμβάνοντας αποστάσεις από τον τίτλο της εφημερίδας: «η δήλωσή μου, όπως ήταν στο κείμενο, ήταν σωστή. Είπα ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε πριν πάρουμε μέτρα για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα σε τροχιά. Η καλή εφημερίδα, βέβαια, επέλεξε στον τίτλο του άρθρου να βάλει μόνο τη μισή φράση».

Το ζήτημα πλέον είναι αν θέλει το Eurogroup να διαπραγματευτεί για «όχι νέα μέτρα», κάτι που από ελληνικής πλευράς δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο. Πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες. Δεδομένο θεωρείται ότι θα ζητηθεί  να πάρει η κυβέρνηση όλα τα μέτρα του πρώτου επταμήνου που εκκρεμούν. Η αξιολόγηση δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου έτσι ώστε η κυβέρνηση να ψηφίσει και να εφαρμόσει νόμους και η μόνη «χάρη» που φέρεται να γίνεται είναι η εσωτερική διευθέτηση του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.


Μεταξύ των μέτρων  στα οποία η τρόικα φέρεται να δίνει ειδική σημασία είναι:

-Νόμος για την μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο (μπορεί και κατά 15% σύμφωνα με πληροφορίες) στα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου με στόχο μείωση της δαπάνης κατά 205 εκατ.ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια τα οποία όμως είτε «κόβουν» αποδοχές ενστόλων είτε θα κουτσουρέψουν και πάλι όσους έχουν ήδη μειωμένες αποδοχές «οριζόντια» και η απόφαση θεωρείται πολιτικά δύσκολη.
-Προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου 2013-2016 των 12 δισ. ευρώ με παρεμβάσεις στις δαπάνες κάθε είδους.
-Νέα μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων.
-Παρεμβάσεις  στα επιδόματα προνοίας.
-Ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.
-Παρεμβάσεις στις  αποκρατικοποιήσεις με αλλαγή του νόμου περί  Στρατηγικών Εταιριών, εκκαθάριση των θεμάτων κρατικής ενίσχυσης, απογραφή των κρατικών ακινήτων και ΔΕΚΟ, αποσαφήνιση του καθεστώτος χρήσεως γης, δημιουργία ρυθμιστικών αρχών κλπ.
-Ανακοίνωση και ψήφιση του φορολογικού νόμου για την απλοποίηση του συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων. Αναθεώρηση των  αντικειμενικών αξιών για να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς.
-Στον ΕΟΠΥΥ μείωση  των συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς.

Οι δανειστές φέρεται ότι ζήτησαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις να γίνουν πριν επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιούλιο ως προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά  απαιτούν και αναλυτική κοστολόγηση κάθε μέτρου. Αντίδραση φέρεται να υπήρξε στην  μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και μέγα ζήτημα θεωρείται η διασφάλιση των μη απολύσεων καθώς θα πρέπει να υπάρξει πειστική απάντηση για το πώς θα μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των υπαλλήλων έως και το 2015 μόνο με την πιστή υιοθέτηση της αναλογίας 1 προς 10.

Όταν επιστρέψουν θα γίνει και η οριστικοποίηση της ύφεσης, της ανεργίας και της αποκλισης του ελλείμματος η οποία αναμένεται μεγάλη. Η ελληνική πλευρά κάνει ατύπως λόγο για απόκλιση στα έσοδα ακόμη και για 2,5 δισ. ευρώ που θα επιχειρήσει να ανασχέσει, για αύξηση «φεσιών» προς ιδιώτες την προεκλογική περίοδο και για ύφεση περί το 7%. Ωστόσο, για να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η «ανοχή» της τρόικας για  αποκλίσεις. Διαφορετικά, η κυβέρνηση  μπορεί να αφήσει την αναθεώρηση των στόχων για... αργότερα, μαζί με τον προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου.
capital
Bookmark and Share