Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ- κολυμβητή, που κάνει ύπτιο και ελεύθερο (κρόουλ). Θα χρειαστεί όμως στο μέλλον ένα ζευγάρι πιο εξελιγμένα πόδια για να καταφέρει και το πρόσθιο που είναι πιο απαιτητικό στυλ...
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μοτόμου Νακασίμα, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», προορίζουν τοType Your Post Summary Here ρομπότ τους για ναυαγοσώστη στις παραλίες.
Παράλληλα, όμως, το ρομπότ θεωρείται χρήσιμο για επιστημονικές έρευνες στο πεδίο της αθλητικής κολύμβησης, όπως π.χ. για αναλύσεις σχετικά με τη δύναμη που πρέπει να καταβάλουν οι κολυμβητές στο νερό.
Οι Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο «σκάνερ» για να καταγράψουν πλήρως τη σωματική διάπλαση ενός κολυμβητή και, στη συνέχεια, εφάρμοσαν στο δημιούργημά τους 20 αδιάβροχους ελεγχόμενους από υπολογιστές κινητήρες, που αναπαράγουν με επιτυχία τις διάφορες αναγκαίες κινήσεις της κολύμβησης.
Από άποψη ταχύτητας, προς το παρόν το ρομπότ «πιάνει» τα έξι μέτρα το δευτερόλεπτο, περίπου το ένα τρίτο του ανθρώπινου παγκόσμιου ρεκόρ. Όμως καθώς κάλλιστα μπορεί μελλοντικά να βελτιώσει τις επιδόσεις του, καλό θα ήταν -εκτός από τους συνήθεις ελέγχους ντόπινγκ- στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες να ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στους κολυμβητές της ιαπωνικής ομάδας!
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Π. Δρακόπουλος
nooz