Ενίσχυση του ΣΔΟΕ με επιπλέον 1000 "ράμπο"... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ενίσχυση του ΣΔΟΕ με επιπλέον 1000 "ράμπο"...

Δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση - αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΣΔΟΕ και την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με 1.000 ελεγκτές «ράμπο» προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μιλώντας στη Βουλή. 


Συγκεκριμένα... ο κ. Μαυραγάνης (στον οποίο πέρασε μόλις προχθές η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ) απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, έκανε γνωστό πως η αναβάθμιση του ΣΔΟΕ θα γίνει σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, στην αξιολόγηση των καταγγελιών.
Δεύτερον, στη συντόμευση του χρόνου των ερευνών.
Τρίτον, να κλείσουν τα «στεγανά», ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των διαρροών, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα.
Όσον αφορά τον ελεγκτικό μηχανισμό, ο υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη ανακοίνωσε πως θα ενταχθούν σε αυτόν το επόμενο χρονικό διάστημα περίπου 1.000 ελεγκτές, είτε παλαιότερα στελέχη είτε νέα πρόσωπα, για να ενισχυθεί το Ελεγκτικό Σώμα.
Σχετικά με την υπόθεση των εμβασμάτων Ελλήνων πολιτών που βγήκαν στο εξωτερικό, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως «υπάρχουν αρκετά καλά συμπεράσματα από την επεξεργασία» και ότι πλέον το υπουργείο Οικονομικών «γνωρίζει τη φορολογική συμπεριφορά αυτών των ατόμων», θυμίζοντας πως πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκε η έρευνα από τη Διεύθυνση Ελέγχων σε ειδικά ελεγκτικά κέντρα. «Πλέον», επισήμανε, «είμαστε σε θέση να έχουμε τον ολοκληρωμένο χάρτη για μία δεκαετία των φορολογικών τους δηλώσεων». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως όπου διαπιστωθεί πρόβλημα θα κινηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός σύμφωνα με τη νομοθεσία για την επιβολή ποινών, φόρων και προσαυξήσεων.
Υπενθυμίζεται πως πριν από 1,5 χρόνο η ΤτΕ και η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων παρέδωσε στο ΣΔΟΕ την πρώτη λίστα για το 2009 φορολογουμένων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό –πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας– ύψους 5,4 δισ. ευρώ. «Σε αυτή τη λίστα», όπως είπε η κ. Ξηροτύρη, «750 περίπου πρόσωπα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές σε σχέση με το φορολογητέο εισόδημα». Τέλος, πρόσθεσε, ακολούθησε και η λίστα του 2010 χωρίς να γίνει τίποτα.
Bookmark and Share