Από 2 έως 5 έτη η επιπλέον παραμονή στην εργασία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Από 2 έως 5 έτη η επιπλέον παραμονή στην εργασία

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να εγκλωβιστούν για άλλη μια φορά στην αγορά εργασίας από την επικείμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, η οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει «κλειδώσει».


 Η εξοικονόμηση υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι θα ανέλθει στο... 1,1 δισ. ευρώ και έχει εγκριθεί από την τρόικα. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, από τα 65 στα 67, αναμένεται να αγγίξει και τα 5 έτη, ανάλογα με την προϋπηρεσία και την κατηγορία του ασφαλισμένου.
Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να αρχίσει από το 2013, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις ή εξαιρέσεις για κατηγορίες ασφαλισμένων, καθώς σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης σίγουρα θα γίνει σε δύο δόσεις: το όριο ηλικίας θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ουσιαστικά οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι δύο:
1. Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Το μέτρο αγγίζει το σύνολο των νέων ασφαλισμένων που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Ωστόσο ανατροπές έρχονται και για χιλιάδες ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 αλλά δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα. Να σημειωθεί πως στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνεται με 25ετία, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία απαιτείται να συμπληρωθούν τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζόμενους στα βαρέα, ενώ φαίνεται πως δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.
2. Η αύξηση κατά μία διετία των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης που επιτρέπουν την έξοδο πριν τα 65. Αυτό μεταξύ άλλων θα επηρεάσει όσους παίρνουν μειωμένη σύνταξη, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους πριν το 1993 που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.
Έτσι, κατά δύο χρόνια θα αυξηθούν και τα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας που επιτρέπουν την έξοδο πριν από τα 65 έτη. Τυχόν αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 θα επηρεάσει άμεσα και όσους ασφαλισμένους θέλουν να αποχωρήσουν με ειδικές διατάξεις (π.χ. μειωμένη σύνταξη, βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα). Μεταξύ άλλων θα επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι που έχουν 35ετία. Το διάστημα 2013 έως 2015 προβλεπόταν σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.
Σε περίπτωση που επισπευσθούν οι αλλαγές τη νέα χρονιά θα απαιτούνται 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως επηρεάζονται εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι. Στα περισσότερα ταμεία η μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται σήμερα στα 60. Σε περίπτωση που το όριο για πλήρη σύνταξη πάει στα 67, η μειωμένη σύνταξη θα καταβάλλεται στα 62. Η αύξηση αναμένεται να γίνει σε μία διετία, δηλαδή το όριο να πάει στα 61 το 2013 και στα 62 το 2014.
Bookmark and Share