H ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί από το 2008, που ξεκίνησε η κρίση, έως και το 2014 κατά 25% - ποσοστό ύφεσης που σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian έχει να επιδείξει μόνο η Αμερική κατά την δεκαετία του 1930!
Την δραματική αυτή πρόβλεψη έκανε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο... Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας.
Από το ίδιο βήμα ανέφερε ότι το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 15% από το 2010.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αιτία της ελληνικής κρίσης δεν είναι η συμφωνία διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αλλά οι δυσλειτουργίες του κράτους, ενώ γνωστοποίησε πως το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 αναμένεται στο 1,5% του ΑΕΠ.
«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα», είπε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Συνέδριο που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δήλωσε, ωστόσο, βέβαιος πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».
Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.
«Είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά όχι μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, παρά το μέγεθος της απροσδόκητης πτώσης της οικονομίας.
Ενεργήσαμε γρήγορα, μετά τις πρόσφατες εκλογές, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο», ανέφερε ο υπουργός.
Σχετικά με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προσεγγίσουν τον ονομαστικό στόχο για το έλλειμμα που συμφωνήθηκε, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως η βαθιά ύφεση θα παράγει πιθανόν μια μικρή απόκλιση από τον στόχο όταν αυτό εκφράζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημείωσε πάντως πως η απόκλιση κατά 0,5% του ΑΕΠ από το στόχο έχει γίνει αποδεκτή από την τρόικα.
Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πρόσθεσε και έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιμήκυνση του προγράμματος