Υψηλό αντίτιμο, πιστή τήρηση της σύμβασης παραχώρησης και ανάληψη της λειτουργίας και της συντήρησης της Εγνατίας Οδού μέσω της είσπραξης των διοδίων, θα είναι οι όροι που θα περιλαμβάνονται στο «πακέτο» του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ομώνυμου εθνικού δρόμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης.
Οπως ανέφερε ο... αναπληρωτής υπουργός, κ. Σταύρος Καλογιάννης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, ο διαγωνισμός που θα «τρέξει» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα έχει τρεις άξονες:
-Την πλήρη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος μέσω της μεγιστοποίησης του οικονομικού ανταλλάγματος, που θα λάβει το δημόσιο από τον παραχωρησιούχο.
-Την εκπλήρωση από την πλευρά του παραχωρησιούχου των όρων, των προδιαγραφών και των υποχρεώσεων που θα θέσει η σύμβαση παραχώρησης.
-Την πλήρη κάλυψη από την πλευρά του παραχωρησιούχου του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του έργου μέσω των τελών των διοδίων.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ Καλογιάννη, «το ανώτατο διόδιο τέλος το οποίο θα επιβληθεί, θα ορισθεί από το ελληνικό δημόσιο κατά τρόπο δεσμευτικό στην εφαρμογή του για τον παραχωρησιούχο και θα είναι εύλογο, έτσι ώστε να μη χρεώνονται υπέρμετρα οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου, αλλά παράλληλα να διασφαλίζεται και η βιώσιμη λειτουργία και η συντήρησή του».
Στην ερώτησή της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η παραχώρηση της Εγνατίας «χωρίς να δούμε πάρα πολύ καλά τους όρους, τις προϋποθέσεις» μπορεί «να αποβεί επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε ότι το χρέος της Εγνατίας «δεν πρέπει να μεταφερθεί στο δημόσιο ή στις πλάτες του ελληνικού λαού αλλά θα μπορούσε να αποπληρωθεί μέσω των διοδίων» και έκανε έκκληση για μία «μερική ιδιωτικοποίηση με διαφάνεια», που «θα πρέπει να εξασφαλίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον».
Στη δευτερολογία της, η κυρία Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, αναφερόμενη στο ΤΑΙΠΕΔ μίλησε για παρασυμβούλους του φορέα, που «είναι μια πολύ δύσκολη και σκοτεινή ιστορία», σημειώνοντας ότι το Ταμείο «δεν είναι σε θέση να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία» της αποκρατικοποίησης.
«Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου. Διότι διαφορετικά, αν όλη αυτή η διαδικασία δεν αντιμετωπιστεί με ένα τεχνικό και επιστημονικό τρόπο από εξειδικευμένες υπηρεσίες και αφεθεί σε ιδιωτικούς συμβούλους θα γίνει μια διαδικασία που θα στοχεύει να είναι ελκυστική αυτή η παραχώρηση προς τους ιδιώτες» κατέληξε η βουλευτής.