Νέκρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Νέκρωσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης..

 


Δεν μπορεί. 
Τη Θεσσαλονίκη κάποιος την έχει βάλει στο σημάδι και την «πυροβολεί» ασύστολα. Κάθε Σεπτέμβριο. 
Σε κάθε Διεθνή Εκθεση. 
Η πόλη πληρώνει κατά καιρούς την πολιτική ανεπάρκεια, την αστυνομική αυθαιρεσία αλλά και την αδράνεια των ίδιων των εκπροσώπων της, που συχνά παρακολουθούν τις εξελίξεις αμήχανοι. 



Σήμερα, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012, είναι τα εγκαίνια της 77ης Διεθνούς Εκθεσης. Μια ημέρα που θα έπρεπε να είναι γιορτινή. Πολύ περισσότερο φέτος...  που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, ενώ εξαιτίας της κρίσης τα εγκαίνια της 77ης ΔΕΘ θα περιοριστούν σε μία σύντομη τελετή στις 10 το πρωί, με τον πρωθυπουργό να επιστρέφει στην Αθήνα το μεσημέρι.
Ούτε δείπνο ούτε συνέντευξη Τύπου ούτε υπουργοί ούτε κουστωδίες συμβούλων, συνεργατών, αξιωματούχων, συζύγων και θυγατέρων. Ακόμη και οι διαδηλώσεις του απογεύματος θα γίνουν χωρίς… αντίπαλο.
Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, η Θεσσαλονίκη είναι από την Πέμπτη, αλλά πολύ περισσότερο από χτες, μια σιδερόφραχτη πόλη. Τα παντελώς αδικαιολόγητα αστυνομικά μέτρα θυμίζουν ημέρες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το 2003.
Οι γερανοί της ΕΛΑΣ που σηκώνουν αυτοκίνητα, οι κόκκινες κορδέλες, οι μεταφερόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας άνδρες των ΜΑΤ, που μαζί με τα λεωφορεία τους έχουν «κατασκηνώσει» στα καλύτερα σημεία του κέντρου και καιροφυλαχτούν επί 24ωρου βάσεως, οι δεκάδες τροχονόμοι στις γωνίες, τα -επίσης δεκάδες- μηχανάκια με τους μπλε φάρους και οι άδειοι και έρημοι δρόμοι γύρω από την Εκθεση είναι εικόνες που δεν ανήκουν σε αναπτυγμένη χώρα.
Μέχρι πέρσι προείχε η ασφάλεια του πρωθυπουργού και των υπολοίπων. Φέτος τι εξυπηρετεί αυτή η πανάκριβη κινητοποίηση, που έχει εξοργίσει όσους κυκλοφορούν στο κέντρο και αντιλαμβάνονται και τη ματαιότητα και τη σπατάλη; Κάποιος οφείλει να απαντήσει…

Οι 6 απαντήσεις

1
Δυσαρέσκεια και πικρία για το γεγονός ότι η λειτουργία της ΔΕΘ δεν αποτελεί -όπως θα έπρεπε, άλλωστε- γιορτή για την πόλη αποπνέει το σχόλιο που έκανε στον «Α» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης: «Για άλλη μια φορά, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, αντί να αποτελεί μια πραγματική γιορτή για την πόλη, αποτελεί άλλη μια αφορμή για επείγουσα διαφυγή. Μετά από τόσες εκκλήσεις του δήμου αλλά και όλων των φορέων για πόλη ανοιχτή, φιλόξενη και λειτουργική κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το κέντρο της πόλης δε θα έπρεπε να είναι απρόσιτο, η Θεσσαλονίκη να κόβεται στα δύο και κάτοικοι και επισκέπτες να ταλαιπωρούνται μ’ αυτόν τον τρόπο. Θεωρώ πως οι διαδηλωτές είναι αρκετά συνετοί, ώστε να μην προκαλέσουν πρόβλημα στην πόλη, αλλά κατανοώ πως η Αστυνομία έχει τους λόγους της να θέλει να προλάβει τυχόν δυσάρεστα. Ας ελπίσουμε πως η έκβαση των πραγμάτων θα συνηγορήσει για μια ανοιχτή και όχι σιδερόφραχτη Θεσσαλονίκη την επόμενη φορά».

2
Ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης τα βάζει με τους συνδικαλιστές, τους οποίους εμμέσως πλην σαφώς και εκ των προτέρων υποδεικνύει ως υπεύθυνους για τυχόν επεισόδια. «Δεν έχω καταλάβει σε ποιους απευθύνονται όσοι καλούν τον κόσμο σε διαδηλώσεις στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ. Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχουν επαγγελματίες μπαχαλάκηδες, υποκείμενα που έρχονται μόνο για να καταστρέψουν. Ο πρωθυπουργός έδωσε το καλό παράδειγμα, για να αποφύγουμε φιέστες και επεισόδια», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του. Προτρέπει, μάλιστα, τους εργαζομένους να πάνε «σε κάθε υπουργείο για να διαμαρτυρηθούν, αντί να καλλιεργούν φόβο, που διώχνει τους επισκέπτες από την πόλη».

3
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε στον «Α»: «Οι ιθύνοντες της κυβέρνησης έχουν χάσει το μέτρο. Νομίζουν ότι όλα λύνονται με την επίδειξη πυγμής και τσαμπουκά, όπως κάνουν στα ζητήματα της μετανάστευσης. Το θεωρώ απαράδεκτο. Σε ό,τι αφορά στα συνδικάτα, πάντα διαδήλωναν και θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν ειρηνικά».

4
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, δήλωσε: «Το ΕΕΘ πέρσι είχε στηλιτεύσει την κατάσταση πολιορκίας στην οποία είχε περιέλθει η Θεσσαλονίκη το τριήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ και είχε παραλύσει τη λειτουργία της. Δυστυχώς, τα ίδια γεγονότα επαναλαμβάνονται και φέτος, αναίτια κατά την άποψή μας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αυτονόητα: Ποιος είναι ο λόγος για τη λήψη ειδικών μέτρων τάξης τρεις ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ; Σε τι αποσκοπεί το «σκούπισμα» κεντρικών δρόμων της πόλης από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα; Γιατί θα πρέπει επί τέσσερις ημέρες το κέντρο της Θεσσαλονίκης να είναι γεμάτο από ένστολους και οπλισμένους αστυνομικούς; Οποιοι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις δεν αντιλαμβάνονται τη ζημία που προκαλούν στη λειτουργία της αγοράς και της πόλης γενικότερα;».

5
Αντίθετα, στα θετικά στοιχεία της έντονης αστυνομικής παρουσίας στέκεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, ο οποίος επισημαίνει στον «Α» ότι είχε καιρό να δει την πόλη χωρίς παρεμπόριο, χωρίς παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και χωρίς τις ατελείωτες ουρές των ταξί.

6
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, που ως γνωστόν έχει διαφωνήσει με τη φετινή απουσία της κυβέρνησης, κάνει λόγο για «υπερβολικές αντιδράσεις». «Τα συνδικάτα έχουμε πάντα προστατεύσει τις κινητοποιήσεις μας και σε καμμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε ούτε και σήμερα ακρότητες. Οι διαδηλώσεις μας στο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΘ ήταν πάντα ειρηνικές και ειρηνικές θα παραμείνουν. Οσοι είχαν τη φαεινή ιδέα να ζητήσουν να μην έρθουν φέτος κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Θεσσαλονίκη μόνο κακό έκαναν στην πόλη. Η ΔΕΘ χάνει κάθε χαρακτηριστικό μεγάλου εκθεσιακού γεγονότος για τη χώρα. Ακόμη και το ''άρωμα του πανηγυριού'' που θυμόμαστε οι παλαιότεροι. Οσο για τον πρωθυπουργό, του έδωσαν διέξοδο διαφυγής, να μην αναγκαστεί να κάνει ανακοινώσεις για την πορεία της οικονομίας, να μη δεσμευτεί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Πηγή Αγγελιοφόρος
Bookmark and Share