Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων βελτιώνονται, αλλά, εσχάτως παρατηρούνται περίεργες κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.
Συγκεκριμένα, διάφορα ξένα funds ζητούν από ξένους οίκους πακέτα ελληνικά ομολόγων (τα λεγόμενα strip με 19 ομόλογα ) πληρώνοντας... φυσικά ένα premium. Οι συναλλαγές- σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικά dealing room- πραγματοποιούνται εκτός των οργανωμένων αγορών ( ΗΔΑΤ) και ευρωπαϊκές και ουδείς γνωρίζει την ταυτότητα τους και τις προθέσεις τους. Και εκεί έγκειται το πρόβλημα:
Πολλά από τα funds (Vulture Funds "κεφάλαια γύπες") αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα και ενδέχεται να εγείρουν νομικές και οικονομικές αξιώσεις εναντίον του ελληνικού δημοσίου. Και οι αξιώσεις τέτοιων κερδοσκοπικών κεφαλαίων μπορούν να μεταφερθούν και στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου.
Η όλη δραστηριότητα διακινείται από επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού – οι οποίες μπορούν να συγκεντρώσουν σε πακέτο τα ελληνικά ομόλογα, καθώς στην αγορά οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούσαν να βρουν όλα τα ελληνικά ομόλογα – διότι σε ορισμένα από τα ομόλογα δεν υπάρχουν πωλητές (bid).
Πώς πληρώθηκε το Fund dart τον περασμένο Μάιο
Το Fund Dart από τα Cayman Islands που ανήκει στα Funds... γύπες που αγοράζουν χρέος από τις υπερδανεισμένες χώρες ήταν αυτό που πληρώθηκε τα 436 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην διαδικασία, όπως αναφέρουν σήμερα οι New York Times. H αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι όταν ανακοινώθηκε η πληρωμή σε επενδυτές που αρνήθηκαν την ιστορική αναδιάρθρωση του χρέους, η απόφαση δεν προκάλεσε έκπληξη.
Αυτό που είναι καινούργιο είναι που πήγαν τα λεφτά: Τουλάχιστον 90% από τα 436 εκατομμύρια σε ταμεία του Dart Management, ένα μυστικό επενδυτικό fund με έδρα τα νησιά Cayman. Το Dart είναι από τα πιο γνωστά Fund «γύπες», που διαθέτουν ένα επιτυχημένο ιστορικό αγοράς κρατικών ομολόγων χρεοκοπημένων χωρών από την δεκαετία του 1980. Η τακτική τους είναι γνωστή. Αγοράζουν στα χαμηλά από τις αγορές κι αν δεν πληρωθούν αργότερα στο 100% τότε μηνύουν τις χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος όγκος των ομολόγων αγοράστηκε στα 60-70 σεντ του δολαρίου, έτσι το Fund πραγματοποίησε τεράστια κέρδη. Η μεγάλη νίκη από το Dart προαναγγέλλει νέα επίθεση από τα Fund γύπες, αν η Ελλάδα προχωρήσει σε νέα δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους. «Μας έπιασαν στην πιο αδύνατη στιγμή» δηλώνει στους New York Times ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος προσθέτει ότι η απόφαση δεν είναι οδηγός για μελλοντικές αποφάσεις.
Η εφημερίδα τονίζει ότι, η Ελλάδα βρίσκεται εν όψει εκλογών, και αν εκλεγεί αριστερή κυβέρνηση υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τότε η στάση έναντι των ομολογιούχων δανειστών μπορεί να σκληρύνει. «Η απόφαση της πληρωμής είναι ένα τεράστιο λάθος. Αφήνει χώρο και πυρομαχικά στα Funds να επιτεθούν» δηλώνει o κ. Jason Manolopoulos διαχειριστής του Dromeus Capital Fund και συγγραφέας του βιβλίου «Απεχθές ελληνικό χρέος».Ο ίδιος τονίζει ότι η απόφαση θα εξοργίσει τους 150.000 ομολογιούχους στους οποίους επιβλήθηκε το κούρεμα του 75% στα ομόλογα που κατείχαν.
Το Fund Dart έχει ιδρυτή τον κ. Kenneth Dart, έδρα τα νησιά Cayman και έχει μηνύσει την Αργεντινή, που πτώχευσε το 2002, με σκοπό να λάβει έως και 2 δισ. δολάρια από τη χώρα, μέσω αμερικανικών δικαστηρίων.