Τα ευρωπαικά χρηματισηρία ξεκίνησαν με απώλειες την εβδομάδα, με την Ελλάδα να αποτελεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το μεγαλύτερο «φόβο» για τους επενδυτές, ύστερα από το δημοσίευμα του Der Spiegel που ανέφερε πως στη χώρα μας υπάρχει οικονομικό κενό 20 δισ. ευρώ.
Ακόμα, τα χρηματιστηρία δέχονται πιέσεις και από τις... πιέσεις στι μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και στις μεταλλευτικές εταιρίες.
Ο FTSE πέφτει κατά 0,4% στις 5,829 μονάδες, δοκιμαζόμενος από τις πιέσεις που δέχεται η μετοχή της Rio Tinto.
Ο CAC υποχωρεί κατά 0,7% στις 3,505 μονάδες, με τα κέρδη που γράφει η μετοχή της BNP Paribas να μη φαίνονται ικανά να γυρίζουν το πρόσημο στο Παρίσι.
O DAX σημειώνει απώλειες 0,3% στις 7,431 μονάδες, ωθούμενος αρνητικά από τη χασούρα που έχει η μετοχή της Deutsche Bank.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 πέφτει κατά 0,7& στις 8,171 μονάδες λόγω της αρνητικής πορείας που ακολουθεί η μετοχή της Banco Santander.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB πέφτει κατά 0,7% στις 15,874 μονάδες.
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στην Ευρωζώνη είναι και η υποχώρηση του ευρώ κατά 0,56% έναντι του δολάριου. Το κοινοτικό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,29ο7 έναντι του «μεγάλου αντιπάλου».
Ασία
Τα ασιατικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με απώλειες τις συνεδριάσεις τους για αυτή την εβδομάδα, με την Κίνα και την Ιαπωνία να είναι οι βασικοί λόγοι που οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Στην Κίνα, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζα του Λαού σχετικά με το ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να υποχωρήσει και το 2013 ανυσήχησαν κατά πολύ τις αγορές, ενώ οι απώλειες που γράφουν οι μετοχές των εταιριών πώλησης αγαθών στην Ιαπωνία, ρίχνουν τον Nikkei που έκλεισε με χασούρα 0,5%.
O Kopsi παρέμεινε σταθερός, ενώ ο S&P ASX/200 στην Αυστραλία, έπεσε κατά 0,5%.
Στην Κίνα ο Hang Seng έπεσε κατά 0,1% ενώ ο συνθετικός δείκτης της Σανγκάης υποχώρησε κατά 0,1%.