Στον... άτυπο εν εξελίξει εδώ και δύο χρόνια"διαγωνισμό" μεταξύ των Γερμανών οικονομολόγων για προτάσεις που θα οδηγήσουν πιο άμεσα στην πλήρη εξαθλίωση του ελληνικού λαού,το ...πρώτο βραβείο θα μπορούσε νομίζουμε να δοθεί στον κ. Ραλφ Βρόμπερ(φωτογ.), καθηγητή του Πανεπιστημίου του Zwickau.
Η πρόταση για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ΕΟΖ -στις οποίες επίσημα ισχύουν "ειδικές νομικές και διοικητικές διευκολύνσεις",στην ουσία όμως αποτελούν ζώνες όπου δεν ισχύει σχεδόν κανένα βασικό κεφάλαιο της εργατικής νομοθεσίας (ελληνικής ή ευρωπαικής) και οι εκάστοτε εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται περίπου ως σύγχρονοι σκλάβοι-.προέρχεται από τον υπουργό ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, υποστηρίχθηκε όμως και από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη που... έδωσε ο τελευταίος στο περιοδικό «Spiegel». Στόχος υποτίθεται πως είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στην ελληνική κυβέρνηση γίνονται σκέψεις για ένα "Innovation Cluster", δηλαδή την εγκατάσταση κλάδων της βιομηχανίας σε συγκεκριμένες περιοχές. Η Γερμανία θα μπορούσε να συμμετάσχει με επιχειρήσεις σχετιζόμενες με την πληροφορική ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Ραλφ Βρόμπερ όμως, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Zwickau, εκφράζει την άποψη -όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο της Zeit online-, ότι η ύπαρξη τέτοιων επιλεγμένων περιοχών θα μειώσει την πίεση για μεταρρυθμίσεις σε όλη την υπόλοιπη χώρα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα συγκέντρωνε την προσοχή της μόνον στις επιλεγμένες περιοχές.
Γι’ αυτό και ο ίdιος προτείνει να μετατραπεί όλη η Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη!! Επιπλέον, η ιδέα των "Innovation Clusters” συνήθως έχει νόημα εκεί μόνον, όπου ήδη υπάρχει μία παρόμοια υποδομή, η οποία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί. Η Ελλάδα δεν έχει κάτι τέτοιο. «Δεν ισχύει ότι οι επιχειρήσεις ανυπόμονα αναμένουν τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» λέγεται σε κύκλους των γερμανικών επιχειρήσεων.
«Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες θα ήταν ένα αποδεικτικό αποτυχίας για την Ευρώπη», όμως δηλώνει στο ίδιο άρθρο ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Χονδρεμπόρων και Εξαγωγικών Εταιριών της Γερμανίας Αντρέ Σβαρτς. Κατά τη γνώμη του, τα προνόμια που εξασφαλίζουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι αυτονόητα στην Ευρώπη και αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ΕΕ. Γι’ αυτό θα έπρεπε να ισχύουν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνον σε καθορισμένες περιοχές.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα δύο επιχειρήματα κατά των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Αφενός μεν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες ισχύουν για αυτές τις περιοχές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη της Ελλάδας να τονώσει τα φορολογικά της έσοδα.
Επιπλέον, η στοχευμένη επιδότηση αλλοδαπών εταιριών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινοτικό Δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, οι προσωρινές φορολογικές απαλλαγές δεν έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, καθώς με την παύση της ισχύος τους οι επιχειρήσεις συνήθως φεύγουν από τη χώρα (παράδειγμα η Nokia και το εργοστάσιό της στη γερμανική πόλη Bochum).
Εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα, επιβεβαιώνουν ότι το ύψος της φορολογίας στην Ελλάδα δεν αποτελεί εμπόδιο για επενδύσεις στη χώρα.
Το πρόβλημα είναι άλλο:
Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις δεν επενδύουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα σε λίγους μήνες θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης. Αυτό το γνωρίζει καλά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς, ο οποίος στη συνέντευξή του στο «Spiegel» ζητά «μία σαφή δέσμευση» των Ελλήνων για το Ευρώ.
Έτσι, όμως, παραβλέπει το πώς έχει η κατάσταση: Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εξέφραζε με σαφήνεια τη δέσμευσή της.
Οι αμφιβολίες τροφοδοτούνται από πολιτικούς άλλων κρατών της Ευρωζώνης, όπως προσφάτως τον γενικό γραμματέα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ και τον γερμανό υπουργό οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες δεν θα φέρουν τίποτε στην Ελλάδα.