Μια «τρύπα» στο χρέος.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Μια «τρύπα» στο χρέος..

 


Στον άνθρωπο που είναι σήμερα 65 ετών και επένδυσε τις αποταμιεύσεις του σε ομόλογα, του δόθηκαν νέοι τίτλοι στο 47,5% της αξίας των παλαιών, που λήγουν από το 2023 μέχρι το 2042!
Αν τα ρευστοποιήσει σήμερα θα λάβει το 25% των χρημάτων που επένδυσε.





 Οσο περνάει ο καιρός, τόσο ενισχύεται η άποψη πως το PSI του ελληνικού χρέους ήταν μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές ανοησίες παγκοσμίως.
Μια πρώτη διαπίστωση είναι πως το «κούρεμα» του χρέους μιας χώρας κατά 53,5% (ή κατά οποιοδήποτε ποσοστό), προκειμένου να...  «σωθεί», συνιστά χρεοκοπία. Εμείς καταφέραμε διπλή επιτυχία. Και να χρεοκοπήσουμε και να μη σωθούμε.

Για την υλοποίηση του PSI, συγκροτήθηκε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, η κυβέρνηση Παπαδήμου, που ασχολήθηκε κατά βάση μόνο με το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 24 Απριλίου.

Υποτίθεται ότι την επομένη του PSI η ελληνική οικονομία, απαλλαγμένη από ένα χρέος, ύψους 106 δισ. ευρώ, θα έπαιρνε το δρόμο της δημοσιονομικής αρετής. Απογοητευτήκαμε όλοι και πρώτοι από όλους οι εμπνευστές του PSI, στους οποίους εντάσσονται κυρίως στελέχη της τρόικας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ και, βέβαια, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

 Ας δούμε συνοπτικά τι κατάφεραν με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους:
 - Επληξαν καίρια τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η τρέχουσα αξία των αποθεματικών τους μειώθηκε εν μία νυκτί κατά 17,7 δισ. ευρώ. Ως αντιστάθμισμα, θα παραχωρηθούν στα Ταμεία ακίνητα του Δημοσίου, αδιευκρίνιστου ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
 - Κλονίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες που περιμένουν τα κεφάλαια ύψους 48,8 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν.
 - Επλήγησαν οι κυπριακές τράπεζες και ορισμένοι θεωρούν ότι, εξαιτίας του ελληνικού PSI, η Κύπρος μάς ακολουθεί στο μηχανισμό στήριξης.
 - Εξαφανίστηκαν οι αποταμιεύσεις των πολιτών, που είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες τους στα «σίγουρα» κρατικά ομόλογα, και είναι η πιο τραγική και απαράδεκτη συνέπεια του PSI. Στον άνθρωπο που είναι σήμερα 65 ετών και επένδυσε τις αποταμιεύσεις του σε ομόλογα, του δόθηκαν νέοι τίτλοι στο 47,5% της αξίας των παλαιών, που λήγουν από το 2023 μέχρι το 2042! Αν τα ρευστοποιήσει σήμερα (και βρει τολμηρό αγοραστή), θα λάβει το 25% των χρημάτων που επένδυσε.
 - Πληρώθηκε στο 100% ομόλογο ξένου Δικαίου, το οποίο ανήκει σε κερδοσκοπικά funds που απλά αρνήθηκαν το PSI.
 - Η Ελλάδα αποπληρώνει, στο 100%, ομόλογα που η ΕΚΤ έχει αποκτήσει στο 35% της αξίας τους. Τον Αύγουστο, υποχρεώθηκε να δανειστεί με έντοκα γραμμάτια, για να εξοφλήσει το ομόλογο που έληγε. Η αντιστοιχία είναι να υποχρεώνεται ο πολίτης να λάβει καταναλωτικό δάνειο για να αποπληρώσει στεγαστικό δάνειο!

 Ολες τις συνέπειες αυτές θα μπορούσε να τις παραβλέψει κανείς, αν μετά το PSI το χρέος ήταν βιώσιμο, δηλαδή διαχειρίσιμο. Αλλά δεν είναι. Το έτος 2020, δύσκολα και υπό πολλές προϋποθέσεις θα κατέβει κάτω από το 120% του ΑΕΠ, όπως τονίζει μελέτη του ΚΕΠΕ, ενώ την ίδια άποψη έχουν και οι δανειστές μας, που ήδη συζητούν και για άλλο PSI που θα αφορά στα δάνεια του μηχανισμού.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Bookmark and Share