«Πλιάτσικο» στα δάση για καυσόξυλα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«Πλιάτσικο» στα δάση για καυσόξυλα!

 


Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς τα πρώτα περιστατικά παράνομης υλοτομίας έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. 
Η βόρεια Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της, η Θεσσαλία, περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και της δυτικής Ελλάδας είναι οι κυριότερες περιοχές όπου καταγράφονται αυτό το διάστημα τα μεγαλύτερα προβλήματα. 



Οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως...    το φαινόμενο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί βλέπουν πλέον την παράνομη ξύλευση ως ένα ευκαιριακό επάγγελμα.

Κατασχέσεις

Εξαρση καταγράφεται και στην περιοχή του Κιλκίς και συγκεκριμένα στο όρος Μπέλες.
«Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουμε κατασχέσει 187 τόνους καυσόξυλων και έχουν γίνει περίπου 80 μηνύσεις. Πρόκειται πλέον για καθημερινό φαινόμενο, που εντοπίζεται κυρίως στα ορεινά χωριά», αναφέρει ο δασάρχης Κιλκίς, Ευθύμιος Πολιτίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, το 2011 ο αριθμός των μηνύσεων που αφορούσαν την παράνομη υλοτομία ανήλθε σε 600, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι μηνύσεις έχουν φτάσει τις 350. «Στην Ξάνθη, στην Αριδαία και στα βουνά Βόρας, Πάικο, Τζένα και Πίνοβο υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη γύρω από την Αριδαία, απ’ όπου φεύγουν φορτηγά με παράνομη ξυλεία. Μάλιστα, αυτό τον μήνα εντοπίστηκε ένα παράνομο κύκλωμα που δρούσε για πολύ καιρό στα γύρω βουνά, όμως τελικά οι υπεύθυνοι δεν συνελήφθησαν», εξηγεί ο δασοπόνος στη Διεύθυνση Δασών Μακεδονίας- Θράκης, Φώτης Κιουρτσής.
Στην Καλαμάτα, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης, οι υπάλληλοι του δασαρχείου κατάσχεσαν περίπου 25 τόνους ξύλου που προέρχονταν από δασική έκταση. «Αν και πιάσαμε τους δράστες επ’ αυτοφώρω, τελικά το δικαστήριο τους αθώωσε. Αυτή την περίοδο, το φαινόμενο έχει κάνει την επανεμφάνισή του στην περιοχή μας και επειδή το εμπόριο ξύλου έχει χρήμα, είμαστε σε επιφυλακή για τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας.


Όργιο παρανομίας
Μία από τις πολύπαθες περιοχές της χώρας, στην οποία δραστηριοποιούνται κυκλώματα λαθροϋλοτόμων, είναι τα δάση του νομού Θεσσαλίας.
Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, στις όχθες του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του και στα Τρίκαλα. Στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς, τα δασαρχεία βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται ξυλέμποροι που διοχετεύουν τα παράνομα καυσόξυλα σε μάντρες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
«Η παράνομη υλοτομία είναι ένα έγκλημα με καταστροφικές συνέπειες για το δασικό οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα. Τα περισσότερα δέντρα από αυτά που κόβονται, όπως για παράδειγμα η δρυς, χρειάζονται τουλάχιστον μισό αιώνα για να αναγεννηθούν, γεγονός που οδηγεί στην ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων», δηλώνει o δασολόγος - ερευνητής μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων και τεχνολογίας δασικών προϊόντων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, Γαβριήλ Ξανθόπουλος. «Αυτό λειτουργεί καταλυτικά στο καταστροφικό έργο της κλιματικής αλλαγής και ενισχύει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων, όπως οι πλημμύρες», προσθέτει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το 2011 κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Φέτος και με δεδομένο ότι το φαινόμενο θα ενταθεί σε σχέση με πέρυσι, οι περιπολίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αυξηθεί.
«Θα δοθεί έμφαση στα δάση της Αιτωλοακαρνανίας, της Πιερίας και της Χαλκιδικής, που κάθε χρόνο δοκιμάζονται. Οι περιπολίες θα αυξηθούν και στα ορεινά της Πίνδου, στα σύνορα Αλβανίας και Ελλάδας. Καλούμε τους πολίτες να προστατεύσουν τον δασικό μας πλούτο και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ενέργεια στα αρμόδια δασαρχεία είτε στην τετραψήφια γραμμή κλήσης 1591 του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας», επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Αμοργιανιώτης.
πηγή εφημερίδα Real
Bookmark and Share