Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η διαμάχη Κίνας-Ιαπωνίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η διαμάχη Κίνας-Ιαπωνίας

 


Παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ.







 Πολύ επικίνδυνες διαστάσεις για την ειρήνη στην περιοχή και την παγκόσμια οικονομία παίρνει η σύγκρουση ανάμεσα στους οικονομικούς γίγαντες Κίνα και την Ιαπωνία, προκαλώντας αγωνία στον Λευκό Οίκο και αναγκάζοντας το Πεντάγωνο να... κάνει έκκληση για επίδειξη αυτοσυγκράτησης.
Η Κίνα κλιμακώνει την ένταση δια μέσου του υπουργού Άμυνας δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα λήψης πρόσθετων μέτρων και ως επίδειξη πυγμής έστειλε ακόμα 11 πλοία, μαζί με τα 6 που ήδη έχουν αναλάβει την επιτήρηση των νησιών Ντιαογού (για τους Κινέζους) ή Σενκάκου (για τους Ιάπωνες).
Τα διεκδικούμενα νησιά συνδέονται με τη διαμάχη των δύο πλευρών για την ανακήρυξη Α.Ο.Ζ. στην Ανατολική Σινική θάλασσα και βρίσκονται σε μία περιοχή πολύ σημαντική ενεργειακά, της οποίας η παραγωγικότητα σε ενεργειακούς πόρους υπολογίζονται σε 100 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Οι δύο χώρες έχουν τοποθετήσει την έννοια της ενεργειακής τους ασφάλειας στην κορυφή της πολιτικής τους ατζέντας, με αποτέλεσμα η κρίση των νησιών να γίνεται ακόμα σφοδρότερη. Δεν πρέπει εδώ να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Ιαπωνία, μετά το τρομακτικό πυρηνικό ατύχημα που υπέστη, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια ως αποκλειστικό μέσο για την ενεργειακή της αυτονομία, με αποτέλεσμα να δίνει εξαιρετική σημασία στην απόκτηση των ενεργειακών πόρων των διαφιλονικούμενων νησιών.

Το κλίμα δυναμιτίζουν όχι μόνο οι δηλώσεις και οι στρατιωτικές κινήσεις, αλλά και διαδηλώσεις από την πλευρά εθνικιστικών κύκλων στην Κίνα, έπειτα από την απόφαση της Ιαπωνίας να εθνικοποιήσει το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα. Αλλά και το ίδιο το παρελθόν ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία είναι φορτισμένο από την αιματηρή εισβολή των Ιαπώνων στην Κίνα, με κατάληψη μεγάλου μέρους της χώρας, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και διατηρήθηκε για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας σύρραξης, συμβάλλοντας στην κυριαρχία του Μάο και των κομμουνιστών στην Κίνα.

Η ρήξη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχει ιστορικές ρίζες, αλλά είναι κυρίως η σημασία τους στην παγκόσμια οικονομία, που προκαλεί αναταραχή στις αγορές. Μία αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, είναι το τελευταίο που επιθυμεί η αμερικάνικη πλευρά. Η κυβέρνηση Ομπάμα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να διασώσει την εύθραυστη ανάπτυξή της και παρενέβη στο θέμα, κάνοντας έκκληση στις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση. Οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε με τίποτα να απειληθεί η σταθερότητα της οικονομίας, καθώς οποιαδήποτε αύξηση της ανεργίας στη χώρα, θα δώσει βέλη στη φαρέτρα των ρεπουμπλικάνων του Ρόμνεϊ.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε την έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση στην Κίνα και την Ιαπωνία σε σχέση με την εδαφική διαφορά τους για την ιδιοκτησία ενός συμπλέγματος ακατοίκητων νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Ο Λίον Πανέτα, Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ (οι οποίες είναι σύμμαχοι των Ιαπώνων) έσπευσε στο Πεκίνο, για να συναντηθεί με τον τον κινέζο ομόλογό του Λιάνγκ Γκουανγκλί και να καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή κλιμάκωσης της κρίσης.

«Σεβόμενοι τις τρέχουσες αυτές εντάσεις, απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όλες οι πλευρές και τις ενθαρρύνουμε να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να επιλύσουν αυτή τη διαφορά τους δια της διπλωματίας και ειρηνικά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα.
Γιώργος Σμυρνής
Bookmark and Share