Ποιο καλό σενάριο για την Ελλάδα παίζουν οι αγορές... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιο καλό σενάριο για την Ελλάδα παίζουν οι αγορές...

 


Είναι φανερό σε όποιον μπορεί να διαβάζει τις αγορές πως εδώ και αρκετές εβδομάδες κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας ελληνικής κατάρρευσης και εξοστρακισμού από το ευρώ.



Οι Financial Times Γερμανίας χθες περιέγραφαν μια πειστική εκδοχή των συνθηκών που άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της Ευρωζώνης. Το.. δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στην γη υπάρχουν τρία μεγάλα κέντρα εξουσίας, τα οποία χρειάζονται, επιθυμούν και εν μέρει μπορούν να επιτύχουν την ηρεμία: είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ή καλύτερα οι Μπαράκ Ομπάμα, Βεν Τζιαμπάο και Άνγκελα Μέρκελ.
Και οι τρεις, π.χ. θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πριν από το καλοκαίρι του 2012 σε εμπιστευτικές συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείτο πώς η Ελλάδα θα αποβαλλόταν από την Ευρωζώνη. Τότε, όμως, υπήρξε μία εξωτερική παρέμβαση: η αμερικανική κυβέρνηση, για παράδειγμα με μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Συλτ ξεκαθάρισε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και ο κίνδυνος μίας νέας διεθνούς ύφεσης εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη.
Αν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή η ευρωζώνη και η Κίνα παραμείνουν ενωμένες, δεν μπορεί να υπάρξει κερδοσκοπία. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι υπάρχει μίας μορφής συνομωσία, ένα μυστικό σύμφωνο ή παρόμοιες ανοησίες. Στα σενάρια συνομωσίας ανήκουν φήμες ότι η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί την ημέρα των αμερικανικών εκλογών, ή η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στις Βρυξέλλες ότι η Μέρκελ μετά την επίσκεψή της στην Κίνα μετέβαλε την πολιτική της έναντι της Ελλάδας. Τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα. Οι Μέρκελ, Ομπάμα και Βεν Τζιαμπάο δεν συνεννοήθηκαν ποτέ στο πλαίσιο μίας τριπλής τηλεφωνικής συνδιάλεξης ούτε συναντήθηκαν. Επιπλέον δεν καθορίζει μόνη της η Μέρκελ την πολιτική της Ευρώπης, ενώ ούτε ο Βεν Τζιαμπάο είναι ο ισχυρότερος, αλλά ο πιο προσιτός στην Δύση ηγέτης της Κίνας. Τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα, πράγμα που ισχύει σε κάποιο βαθμό και για τους πολιτικούς»…

Όλες οι υπερδυνάμεις θέλουν την Ελλάδα να στηρίζεται να παραμείνει εντός Ευρωζώνης, λόγω μιας συγκυρίας που μπορεί να διατηρηθεί από μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια.
Το ζητούμενο είναι η ελληνική κοινωνία θα κάνει κάτι για να επωφεληθεί αυτής της παράτασης; Βλέπε: Τι ζητούν από Ελλάδα...

Άλλη μια φορά που η διεθνής συγκυρία φάνηκε γενναιόδωρη ήταν στις 20 Οκτωβρίου του 1827. Αν επωφεληθήκαμε της παράτασης θα φανεί καθώς στον χρόνο της ιστορίας οι αιώνες μοιάζουν με εβδομάδες…


Άρθρο K.Στούπας
Πηγή:capital.gr
Bookmark and Share