Σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό με δραματικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων φέρονται να ζητούν από την κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας.
Ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι... ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την χθεσινή συνάντηση του με τους εκπροσώπους της τρόικας, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία της διαπραγμάτευσης, περιοριζόμενος στην ανακοίνωση της συνέχισης των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πηγές, το εύρος των αλλαγών που ζητούν οι δανειστές μας είναι τέτοιο, ώστε θα υπάρξει εντός των επομένων ημερών ακόμη μια ή και δύο συναντήσεις, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ πιθανότατα θα απαιτηθεί η εξέταση του θέματος και από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που είχαν αποστείλει στο υπουργείο με την επιστολή εργασίας πριν την έλευση τους, ζητώντας δεσμεύσεις για την εφαρμογή τους. Το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα, αφού άλλωστε τις προηγούμενες μέρες είχαν παρθεί αποστάσεις από την άμεση υιοθέτηση τέτοιων μέτρων. Είχε ειπωθεί ότι δεν αντιμετωπίζει - επί του παρόντος – ανάλογα θέματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα έθεσε επί τάπητος όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις την περικοπή των αποζημιώσεων, την κατάργηση του πενθημέρου και την διεύρυνση του ωραρίου, ενώ ταυτόχρονα επιμένει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και την περαιτέρω μείωση συντάξεων και επιδομάτων.
Η τρόικα επιμένει σε νέα ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση, θέτοντας επί τάπητος:
-Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μία διετία, από τα 65 στα 67 έτη, για όλους τους εργαζόμενους
-Tην αύξηση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης στα 20 από τα 15 έτη ασφάλισης
-Την κλιμακούμενη περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ακόμη και για ποσά μικρότερα των 1.000 ευρώ
-Την μείωση του εφάπαξ και τον περιορισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%
-Νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό με την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει ουσιαστική συμμετοχή στην διαμόρφωση του
-Κατάργηση του πενθημέρου
-Μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης και
-Διεύρυνση του ωραρίου εργασίας με μονομερή εργοδοτική απόφαση ανάλογα με το είδος και τις ανάγκες της επιχείρησης