Aπεριόριστες αγορές ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μario Draghi , σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Tο σχέδιο του Draghi, το οποίο ενδεχομένως να ονομάζεται "Monetary Outright Transactions" δηλαδή «Νομισματικές ολοκληρωτικές συναλλαγές», θα έχει ως κεντρική ιδέα τις απεριόριστες αγορές τριετών ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αντάλλαγμα από τις χώρες αυτές την... τήρηση των δεσμεύσεων στα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα, η κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να μπορεί να προχωρεί σε πωλήσεις των ομολόγων εφόσον οι χώρες δεν συναντούν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.
Το σχέδιο θα εστιάζει μόνο σε κυβερνητικά ομόλογα, αντί για ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση του Draghi. Ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, παραμένει η μοναδική αντίθετη φωνή.
Για να "αποστειρώνει" τις αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ θα αφαιρεί από το σύστημα το ίδιο ποσό των χρημάτων που θα ξοδεύει, για να διασφαλίζεται ότι το πρόγραμμα θα έχει ουδέτερο αντίκτυπο στην προσφορά χρήματος. Αν και η ΕΚΤ δεν περιμένει ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αγορές ομολόγων, το σχέδιο του Draghi δεν προβλέπει τη διαμόρφωση κάποιων ορίων.
Η ΕΚΤ δεν θα έχει επίσης εξοφλητική προτεραιότητα (seniority) στα ομόλογα που θα αγοράζει. Επίσης, δεν πρόκειται να τεθούν δημόσιοι στόχοι για τις αποδόσεις ή ζώνες διακύμανσης, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο και δεν θα οριστούν ούτε εσωτερικά κάποιοι στόχοι και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κεντρικής τράπεζας να πραγματοποιεί τις παρεμβάσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα παρουσιάσει τους όρους του προγράμματος αύριο Πέμπτη.
Η ΕΚΤ στην περίπτωση που κάποια χώρα δε συναντά τις δεσμεύσεις της θα μπορεί είτε να πουλά τα ομόλογα που προηγουμένως αγόρασε είτε να σταματά τις αγορές ομολόγων.
Η διαρροή αυτών των πληροφοριών ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει αγορές 3τών ομολόγων με άνοδο των τιμών και πτώση των αποδόσεων, τόσο στα Ισπανικά, όσο και στα Ιταλικά ομόλογα. Επίσης, στην άνοδο των τιμών ακολούθησαν και τα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο