«Το πόκερ των 31 δισ.», είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο «η τρύπα στο ελληνικό κρατικό ταμείο είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε υπολογιστεί.
Η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τους όρους λιτότητας, ζητεί ωστόσο την επόμενη δόση δισεκατομμυρίων».
Το περιοδικό διερωτάται αν «θα πληρώσουν οι χώρες της ευρωζώνης ή θα...αφήσουν πλέον τους Έλληνες να καταρρεύσουν» και εκτιμά ότι τα κράτη της ευρωζώνης έχουν τρεις δυνατότητες μετά την δημοσίευση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα:
«Πρώτον, θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και να καταβάλλουν τη δόση των 31 δισ. ευρώ που έχουν παρακρατήσει εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας, μία επιλογή που συμμερίστηκε το Σαββατοκύριακο και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό».
Το Der Spiegel αναφέρει ότι παράλληλα με την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα δεύτερο κούρεμα χρέους, το οποίο θα ανάγκαζε εκ νέου τους πιστωτές να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους.
«Εναλλακτικά», συμπεραίνει, «τα κράτη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να πάρουν ως αφορμή την επίσημη αθέτηση των στόχων λιτότητας, ώστε να αρνηθούν τη δόση των 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ωθώντας έτσι τη χώρα σε μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και με πιθανή συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Ως επικρατέστερο σενάριο, το Spiegel θεωρεί ένα συνδυασμό των δύο πρώτων δυνατοτήτων, δηλαδή χρονική παράταση σε συνδυασμό με κούρεμα του χρέους.
Για «τρύπα» 30 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας και συνεπακόλουθη ανατροπή στο πρόγραμμα εξυγίανσης της χώρας κάνει λόγο και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε σημερινό δημοσίευμα.
«Η ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον μίας πολιτικής χρεοκοπίας», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: «Ακόμη και το δεύτερο σχέδιο για την προστασία της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και για τη διατήρησή της στην νομισματική κοινότητα κατέρρευσε. Ούτε η τρίτη ελληνική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δεν καταφέρνει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις. Απεναντίας, υπάρχει τρύπα 30 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Και η χώρα είναι λιγότερο ικανή από ποτέ να αντεπεξέλθει οικονομικά μόνη της».
Σύμφωνα με την SZ, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν τρεις δυνατότητες: «Είτε να βρουν τα 30 δισ. ευρώ και να τα στείλουν στην Αθήνα. (Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι το τελευταίο έμβασμα). Είτε να τερματίσουν τη βοήθεια, οπότε η Αθήνα θα χρεοκοπούσε και θα βρισκόταν πιθανόν εκτός ευρώ. Μπορούν όμως ακόμη να αποφασίσουν να απαλλάξουν την Αθήνα από μέρος των χρεών της. Αυτό θα ήταν όμως πικρό για τους φορολογούμενους των κρατών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν πραγματικά για πρώτη φορά στο διάστημα της ελληνικής κρίσης -ως εκ τούτου αυτό θα ήταν αδύνατο να επιβληθεί».
«Φυσικά απομένει και μία τέταρτη δυνατότητα, η οποία εναπόκειται όμως αποκλειστικά στον Αντώνη Σαμαρά. Θα πρέπει να φανεί αρκετά θαρραλέος και να καλέσει στο ταμείο όσους έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα, ώστε να συγκεντρώσει τα 30 δισ. ευρώ. Αυτοί θα ήταν οι πλούσιοι Έλληνες εφοπλιστές, η ορθόδοξη εκκλησία- που κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία ακινήτων- και οι φοροφυγάδες της χώρας», καταλήγει η εφημερίδα.