Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η Morgan Stanley για την Ελλάδα, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου.
Όπως τονίζει, η τιμή των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο που το ρίσκο μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου από το ευρώ έχει αποτιμηθεί πλήρως.
«Αν και το βασικό μας σενάριο παραμένει αμετάβλητο, βλέπουμε ότι η σχέση... ανταμοιβής/ρίσκου είναι πιο ισορροπημένη στα τρέχοντα επίπεδα, και αναζητάμε καταλύτες για να υπάρξει μια περαιτέρω βιώσιμη ανοδική πορεία. Παραμείνετε long αλλά ενισχύστε τις θέσεις σας μόνο μετά από μια πιθανή θετική έκβαση της αξιολόγησης της Τρόικας», τονίζει η Morgan Stanley.
Προσθέτει δε πως η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να ελέγξει εάν η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με προηγούμενες απαιτήσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική λιτότητα.
«Αναμένουμε ότι οι επίσημοι πιστωτές θα ασκήσουν σημαντική πίεση στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο βαθμό που γίνεται μια προσπάθεια και έχει επιτευχθεί αξιοπρεπής πρόοδος, αναμένουμε επίσης χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά δάνεια, μεγαλύτερη διάρκεια και ίσως κάποιες αλλαγές για τη δημοσιονομική πορεία», τονίζει η Morgan Stanley.«Και αυτό διότι τώρα υπάρχει μια ελληνική κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να δεσμευτεί με την Ευρώπη, αντί να επικεντρωθεί σε μια χρεοκοπία ή ακόμη και στην έξοδό της από την ευρωζώνη. Επομένως, η Ευρώπη, που γνωρίζει ότι διακυβεύονται πολλά εδώ, πιθανότατα θα δεσμευτεί και αυτή», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, αν και υπάρχουν πολλά σημεία που επιδέχονται μεταβολών και ασφαλώς το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αβέβαιο, περιμένει ότι αυτή η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης και η διαφωνία σχετικά με το OSI, θα ενταθεί στη διάρκεια του Φθινοπώρου.
«Περιμένουμε εδώ και καιρό μια μορφή ενός ήπιου OSI, εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί με προαπαιτούμενα, αλλά οτιδήποτε πέρα από αυτό, συμπεριλαμβανομένου περισσότερο χρόνο (και επομένως λεφτά) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αναμένεται να τύχει σθεναρής αντίστασης, και η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι ήπια».