Θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. οι επιπλέον φόροι μέχρι το 2016! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. οι επιπλέον φόροι μέχρι το 2016!

Κοντά στα 28 δισ. ευρώ θα φτάσουν την περίοδο 2013 -2016 τα μέτρα λιτότητας.

 
Κοντά στα 28 δισ. ευρώ θα φτάσουν την περίοδο 2013 -2016 τα μέτρα λιτότητας που προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε... σήμερα στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται το ποσό που θα έλθει από την αύξηση της φορολογίας θα ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι μέσω των περικοπών δαπανών.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας τα έτη 2015 και 2016, δεν αντανακλάται στο βαθμό που θα περίμενε κανείς στις προβλέψεις των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού στα έτη αυτά για τρεις βασικούς λόγους:
• την άρση της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα από το 2015 και έπειτα, που θα επιφέρει ετήσια απώλεια εσόδων ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ,
• τη λήξη του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών το 2014 που το τελευταίο έτος εφαρμογής του αναμένεται να αποφέρει προμήθειες ύψους 640 εκατ. περίπου και
• το γεγονός πως οι προβλέψεις των εσόδων ακολουθούν μια συντηρητική εκτίμηση σε ότι αφορά την πιθανή αντίδραση των εσόδων σε μια βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της συμπεριφοράς των φορολογούμενων λόγω της καλύτερης φοροδοτικής τους ικανότητας και σε υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η συνεχιζόμενη δημιουργία ελλειμμάτων των νομικών προσώπων οδήγησε στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων στα πλαίσια κατάρτισης του ΜΠΔΣ 2013-2016. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν σχεδόν αποκλειστικά μειώσεις στις δαπάνες συνολικού ύψους 283 εκατ. ευρώ περίπου, είτε μέσω μείωσης των επιχορηγήσεων, είτε μέσω περικοπών μισθών ή λειτουργικών δαπανών, είτε τέλος μέσω συγχωνεύσεων ή καταργήσεων φορέων.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:
• Περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης (κατάργηση δώρων, αναστολή του κινήτρου επίτευξης στόχων, μείωση των αριθμού των συμβασιούχων κατά 10% επιπλέον του βασικού σεναρίου) που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 90 εκατ. ευρώ περίπου.
• Συγχωνεύσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ οι οποίες προβλέπεται ότι θα επιφέρουν μείωση των λειτουργικών δαπανών τους κατά 110 εκατ. ευρώ.
• Συγχωνεύσεις/καταργήσεις περίπου 200 φορέων, ενώ επανεξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200 φορέων.
• Εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών με στόχο την εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ.
• Μείωση των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό ύψους 63 εκατ. ευρώ.
Bookmark and Share