"Αριάδνη" ...Τρίτου Κόσμου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

"Αριάδνη" ...Τρίτου Κόσμου

 
Όσα είπε ο υπ. Εργασίας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αριάδνη», δεν στέκουν εύκολα στη λογική και αφορούν, δίχως άλλο, μια τριτοκοσμική χώρα.
Μια χώρα, η οποία πάντα επιλέγει να εφευρίσκει ...ακόμη και τον τροχό.
Γιατί αλήθεια πρέπει η ελληνική πολιτεία να θεσμοθετήσει ένα μέτρο, από το οποίο ωφελείται, κατά κύριο λόγο, μόνον το κατά τα λοιπά «κλειστό επάγγελμα» των συμβολαιογράφων, για να κάνει τη δουλειά της;


 Αίτηση για την εξασφάλιση σύνταξης γήρατος και αναπηρίας, μπορεί να κάνει κανείς ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, μας είπε χθες το ΙΚΑ.
Αίτηση για την διακοπή της, ωστόσο, απαιτεί πλέον συμβολαιογραφική πράξη, όπως μας πληροφόρησε, επίσης χθες, ο κ. Ι. Βρούτσης.
Γιατί, άραγε; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά, για μια διαδικασία που όφειλε να είναι... το ίδιο απλή, από την αρχή της έως το τέλος της;

Εντέλει, γιατί γνώμονας στην μια περίπτωση είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς τους, ιδίως εν μέσω κρίσης, και στην άλλη, κυρίως, η αναπλήρωση των χαμένων εσόδων των συμβολαιογράφων;

Όσα παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας σχετικά με το πρόγραμμα «Αριάδνη», βάσει του οποίου μια σειρά οικογενειακές μεταβολές που κατέγραφαν έως τώρα τα ληξιαρχεία θα καταγράφονται πλέον από συμβολαιογράφους, δεν στέκουν εύκολα στην κοινή λογική.

Αν στόχος της όλης προσπάθειας είναι η μεγιστοποίηση της διαφάνειας και ο τερματισμός του φαινομένου των συντάξεων «μαϊμού», πώς βοηθά το μέτρο αυτό στην αντιμετώπιση της άλλης μεγάλης πληγής των ασφαλιστικών ταμείων ήτοι των επιδομάτων «μαϊμού»; Εκεί πώς θα βοηθήσουν οι συμβολαιογράφοι;

Αν οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ ή των λοιπών ταμείων δεν εκσυγχρονιστούν και δεν διασυνδεθούν ηλεκτρονικά με τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες, είτε της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε των ληξιαρχείων, που όφειλε ήδη να λειτουργεί, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών, είτε του όποιου άλλου αρμοδίου κρατικού φορέα, πώς περιμένουμε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα διασταυρώσεων και, άρα, η επικράτηση διαφάνειας;

Αντίστοιχα, ο θεσμός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ο οποίος έχει βοηθήσει τόσο στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, γιατί αγνοήθηκε τόσο επιδεικτικά στην περίπτωση αυτή;

Εντέλει, αφού τους πληρώνουμε, που τους πληρώνουμε, τους κληρικούς από το δημόσιο κορβανά, και δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των οικογενειακών μεταβολών (γάμοι, διαζύγια, θάνατοι κ.λπ.) ήδη διέρχονται από αυτήν την οδό, γιατί δεν αξιοποιείται το πληροφορικό δίκτυο ακόμη και των κατά τόπους Μητροπόλεων, το σύνολο των οποίων έχει ήδη φροντίσει να εκσυγχρονιστεί στην κατεύθυνση αυτή…

Γιατί πρέπει πάντα να εφευρίσκουμε τον τροχό σε αυτήν τη χώρα;

Όσα είπε χθες ο υπουργός Εργασίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, σχετικά με τη θεσμοθέτηση του προγράμματος Αριάδνη, αφορούν, δίχως άλλο, μια τριτοκοσμική χώρα.

Μια χώρα, που θεωρεί τους πολίτες της διαδικτυακά αναλφάβητους και η οποία, ενώ υποτίθεται ότι αντιπαλεύει τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια, εφευρίσκει ολοένα και περισσότερους τρόπους για να βυθιστεί βαθύτερα σε αυτήν.

Ο κ. Δ. Στρατούλης, του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να το ομολογήσουμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε δίκιο.

Ασφαλώς και είναι παράλογη η προσφυγή σε γραφειοκρατικούς και δαπανηρούς, για το μέσο πολίτη, τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων συντάξεων μαϊμού, όταν:

- οι απογραφές των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου έχουν ήδη επικαιροποιηθεί, ενώ του ΟΓΑ ολοκληρώνεται στα τέλη Νοέμβρη.

-το έργο των δημοτολογίων και ληξιαρχείων έχει μηχανοργανωθεί και μπορεί με βάσει τον Νόμο 3996/2011, άρθρο 81, να προβλεφθεί η υποχρέωση όλων των ληξιαρχείων της χώρας να αποστέλλουν αμέσως, με ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στα ασφαλιστικά ταμεία όλες τις ληξιαρχικές πράξεις που εκδίδουν.

-έχει ήδη προκηρυχθεί το έργο του Εθνικού Ληξιαρχείου, στο οποίο θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται, άμεσα, όλες οι νέες και οι υφιστάμενες ληξιαρχικές πράξεις, οι οποίες δηλώνονται ή έχουν δηλωθεί στα τοπικά ληξιαρχεία της χώρας.

Όταν όλα αυτά υφίστανται, γιατί πρέπει η ελληνική πολιτεία να θεσμοθετήσει ένα μέτρο, από το οποίο ωφελείται, κατά κύριο λόγο, μόνον το κατά τα λοιπά «κλειστό επάγγελμα» των συμβολαιογράφων, για να κάνει τη δουλειά της;
N.Γ.Δρόσος
Bookmark and Share