Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Γ. Βρούτση. Η διακοπή τελικώς αποδείχθηκε ... ολίγων ωρών και οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν.
Ο λόγοςείναι ότι η τρόικα επανέφερε το θέμα νέας.. νέας μείωσης του κατώτατου μισθού και μείωση των αποζημιώσεων έως 50%. Επίσης, η τρόικα αμφισβητεί αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων στο Δημόσιο. Η τρόικα φαίνεται να επιμένει για τη διαμόρφωση ενός χαμηλότερου και ενιαίου κατώτατου μισθού (σταδιακά τα επόμενα χρόνια) και για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα μειώσουν τα μη μισθολογικά κόστη που βαρύνουν τους εργοδότες. προτείνει δε την μεταφορά χρηματοδοτήσεων απο "άχρηστους" οργανισμούς στα ασφαλιστικά ταμεία για να επιβιώσουν.
Πάντως, δεν φαίνεται ότι θα τη γλιτώσουν οι 3ετίες, ενώ έρχονται μεγάλες αλλαγές στης Γενική Σύμβαση Εργασίας.Οι πληροφορίες από τις συναντήσεις που είχε η τρόικα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, το προηγούμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επιβεβαιώνονται μιας και από την συνάντηση που είχαν οι επιτελείς των δανειστών μας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δεχθούν ακόμα ένα πλήγμα, το μεγαλύτερο που έχουν υποστεί από την αρχή της κρίσης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η κατάργηση του καθεστώτος των τριετιών είναι προ των πυλών. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις που λάμβαναν οι εργαζόμενοι και στην ουσία η διαπραγμάτευση του μισθού θα γίνεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου προσωπικά. Και μπορεί από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης να μην θέλησε να δεσμευτεί για μια τέτοια πολύ σημαντική απόφαση για τα εργασιακά, που ουσιαστικά αλλάζει τελείως της Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο από πηγές του υπουργείου το να μην προχωρήσει η κατάργηση των 3ετιών. Κάτι που στην ουσία, με την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, θα οδηγούσε τους περισσότερους εργοδότες να μην διαπραγματευτούν προσωπικά με τον κάθε εργαζόμενο, αλλά να προχωρήσουν στη εξίσωση μισθών για όλους, και σ’ αυτούς που έχουν πολυετή εργασία και σ’ όσους έχουν λιγότερα χρόνια στην αγορά.
Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εργασίας , εξετάζουν την κατάθεση πρότασης για περιορισμό της αύξησης που προβλέπεται στην συμπλήρωση τριετίας. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9%, το βασικό σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%.
Ωστόσο, ο αντίλογος του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, είναι ότι πρέπει να γίνει πρώτα η κατάργηση και στη συνέχεια να δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να υπογράψουν εκ νέου ΕΓΣΣΕ, όπως έγινε με τις κλαδικές συμβάσεις.
Παραδείγματα για τους μελλοντικού μισθούς αν προκριθεί η εισήγηση για την αλλαγή στο καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων:
Προχωρούν οι αλλαγές και στο θέμα των αποζημιώσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, στο τραπέζι των συναντήσεων έχει πέσει εκ νέου και το ζήτημα αλλαγής στις αποζημιώσεις. Η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή εδώ και τώρα περικοπής κατά 30% των αποζημιώσεων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει προειδοποίηση, ενώ η μείωση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και το ποσό των αποζημιώσεων με προειδοποίηση κατά 16% περίπου αφού επικρατεί το σενάριο υπολογισμού με 12 και όχι 14 μισθούς.
Σήμερα, ανεξάρτητα από το αν προηγείται προειδοποίηση ή όχι απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται μισθός Χ 14/12. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η αποζημίωση θα υπολογίζεται σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή μισθός Χ 12/12. Ακόμη, φαίνεται ότι κλειδώνει η περαιτέρω σύντμηση κατά 50% του χρόνου προειδοποίησης που ισχύει σήμερα.