Για ποιον χτυπά η... καμπάνα; Για τις χώρες που ελπίζουν στη βοήθεια της ΕΚΤ αλλά δεν τηρούν τους όρους που τους τίθενται.
Δηλαδή, (και) για την Ελλάδα..
Το μήνυμα σαφές: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματά να βοηθά τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που θα επωφελούνται από το νέο της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην... δευτερογενή αγορά εάν οι κυβερνήσεις τους δεν τηρούν τους όρους που τους τίθενται. Ποιο ξεκάθαρος δε μπορούσε να είναι ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους χωρίς περιορισμούς για κράτη που ζητούν την βοήθεια του ευρωπαϊκού ταμείου "διάσωσης" (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ΕΜΣ) με αντάλλαγμα προγράμματα ανάταξης των δημοσιονομικών των κρατών αυτών.
«Είναι σαφές ότι εάν μια χώρα εκτροχιάζεται (σ.σ. από την εκπλήρωση των όρων), το πρόγραμμα θα σταματά», δήλωσε στο Τόκιο ο Νουαγιέ σε μια εκδήλωση στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στην περίπτωση αυτή το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα πρέπει κατόπιν να «παρεμβαίνουν και να διευθετούν το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Νουαγιέ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.
«Η ίδια η χώρα θα πρέπει να βρίσκει έναν τρόπο να επιστρέψει στις γραμμές», διευκρίνισε ο Νουαγιέ, προσθέτοντας ότι «οι κανόνες θα είναι γνωστοί εξ αρχής».
«Δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι μια χώρα μπορεί να εκτροχιαστεί», σημείωσε ο Νουαγιέ, επικαλούμενος τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, δύο χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διεθνούς δανεισμού και οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, τηρούν τους όρους που τους έχουν τεθεί.
Προς το παρόν καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν έχει ζητήσει να επωφεληθεί του νέου προγράμματος της ΕΚΤ, αν και κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, αναγκάζονται να πληρώνουν επιτόκιο 6% στα 10ετή τους ομόλογα.
Σε μια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν «σημαντικοί» πολιτικοί κίνδυνοι στην ενδεχόμενη εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λόγω της περιπλοκότητας στην εφαρμογή του για τις χώρες που θα ζητήσουν να υπαχθούν σε πρόγραμμα βοήθειας.