Μεγαλώνει καθημερινά ο κατάλογος του Τειρεσία με τους πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τις επιταγές τους ή να αποπληρώσουν το δάνειό τους.
Ήδη στη «μαύρη λίστα» έχουν μπει περισσότερα από... 1,5 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, το όριο εγγραφής στις λίστες ανέρχεται σήμερα στα 2.000 ευρώ. Ο δε χρόνος τήρησης των δυσμενών οικονομικών στοιχείων στα αρχεία της Τειρεσίας Α.Ε. έχει ως εξής: όσοι εγγράφονται για ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια παραμένουν «εγκλωβισμένοι» επί δύο χρόνια, ανεξαρτήτως του πότε θα πληρώσουν.
Όσοι εγγράφονται για διαταγές πληρωμής, παραμένουν επί τρία χρόνια. Μάλιστα, οι πληροφορίες διαγράφονται από το σύστημα εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας (π.χ. ακάλυπτες επιταγές) στην οποία εντάσσονται οι πληροφορίες που διαγράφονται.
Το τελευταίο 12μηνο, καθώς πληθαίνουν τα φέσια και τα λουκέτα, όπως και οι κατασχέσεις για χρέη, αυξάνεται και ο αριθμός όλων εκείνων που αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων οφειλών προς τις τράπεζες και μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. Οι αλλαγές στον Τειρεσία, αν και προετοιμάζονται από το περασμένο καλοκαίρι, ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Το πιθανότερο είναι να θεσπιστούν κριτήρια αξιολόγησης για τα στοιχεία των νομικών και φυσικών προσώπων που τηρούνται στον Τειρεσία, ώστε να μην αντιμετωπίζονται το ίδιο αρνητικά επιχειρηματίες ή ιδιώτες που για μία φορά αντιμετώπισαν πρόβλημα ή κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με εκείνους που επανειλημμένα «φεσώνουν» τις τράπεζες ή το Δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι φέτος στο 9μηνο τα «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν το 1,25 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, η «μαύρη λίστα» του Τειρεσία «εμπλουτίστηκε» με 199.623 νέες καταχωρήσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε., τον Σεπτέμβριο σφραγίστηκαν 7.601 επιταγές συνολικού ύψους 78,349 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο κατά 25% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 και κατά 36,3% σε ετήσια βάση.
Από την αρχή του χρόνου έχουν «σφραγιστεί» 104.773 επιταγές ποσού 1,098 δισ. ευρώ και, αν προστεθούν και τα «φέσια» από συναλλαγματικές, το ποσό ανεβαίνει στο 1,25 δισ. ευρώ (από 1,83 δις ευρώ στο 9μηνο του 2011).
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο διαμαρτυρήθηκαν 8.631 συναλλαγματικές ύψους 13,26 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι μειωμένο κατά 20,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 27% σε ετήσια βάση. Συνολικά, στο 9μηνο έχουν διαμαρτυρηθεί 94.850 συναλλαγματικές ποσού 149,117 εκατ. ευρώ.
Καθότι η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, όπως για παράδειγμα είναι η αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον «Τειρεσία» για όσους μπήκαν στη «μαύρη λίστα» την τελευταία διετία.
Ερωτηθείς για να σχολιάσει το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με τις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία, ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης ανέφερε: «Δύσκολα θα ξεφύγει κάποιος από τις “δαγκάνες” του Τειρεσία».