- Τι είναι η εφαρμογή Mindmeld και πως μέσω της «προβλεπτικής υπολογιστικής» πρόκειται να αλλάξει εποχή σε smartphones και τα tablet PC's κάνοντάς τα να «κρυφακούν» τον χρήστη, για να προβλέπουν ποιες πληροφορίες αυτός χρειάζεται...
Μία εφαρμογή βιντεοσυνδιαλέξεων με «προφητικές» ικανότητες αναπτύσσει η εταιρεία Expect Minds, την οποία αναμένεται να λανσάρει αρχικά για το iPad μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Η εφαρμογή... ονομάζεται Mindmeld και, όπως και τα υπόλοιπα αντίστοιχα προγράμματα, επιτρέπει σε έως και 8 χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους με εικόνα και φωνή, μέσω του ίντερνετ.
Παράλληλα όμως, διαθέτει μία επιπλέον, και πραγματικά καινοτόμα, λειτουργία:
καθ’ όλη τη διάρκεια της βιντεοσυνδιάλεξης, αν οι χρήστες μιλούν αγγλικά, η Mindmeld παρακολουθεί τη συνομιλία τους και αναλύει τα φωνητικά δεδομένα, για να «καταλαβαίνει» ανά πάσα στιγμή για ποια θέματα κουβεντιάζουν! Με στόχο -υποτίθεται- να αναζητήσει για κάθε θέμα σχετικές πληροφορίες στο ίντερνετ, να αξιολογήσει ποιες από αυτές είναι χρήσιμες για τους συνομιλητές, και να τις προβάλει στις οθόνες των συσκευών τους.
Έτσι, για παράδειγμα, η εφαρμογή «καταλαβαίνει» αν οι χρήστες κανόνισαν κάποιο ραντεβού και πού, ώστε να τους εμφανίσει τα πιο δημοφιλή καταστήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όταν έπειτα από λίγα λεπτά αυτοί αλλάξουν θέμα, συζητώντας π.χ. για κάποια σημαντική είδηση της ημέρας, η Mindmeld θα εμφανίσει σχετικά άρθρα και φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά σάιτ. Αν στη συνέχεια η κουβέντα περιστραφεί γύρω από τη μαγειρική, η application θα προβάλλει σύντομες περιλήψεις από σάιτ με συνταγές!
Για να τα καταφέρει, η εφαρμογή επιστρατεύει κατ’ αρχάς την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας της εταιρείας Nuance, την ίδια δηλαδή που χρησιμοποιεί και ο «έξυπνος ψηφιακός οδηγός» Siri της Apple.
Η επεξεργασία των δεδομένων που προκύπτουν γίνεται από έναν ειδικό αλγόριθμο που ανέπτυξε η Expect Minds και ο οποίος, όχι μόνο συμπεραίνει το θέμα της συζήτησης, αλλά αναλαμβάνει να βρει τις συναφείς πληροφορίες και να τις αξιολογήσει.
Στην πραγματικότητα, ο αλγόριθμος δεν σταματά να λειτουργεί ποτέ, καθώς ανά πάσα στιγμή αναλύει τα 10 προηγούμενα λεπτά συνομιλίας, για να προβλέψει ποιες πληροφορίες θα χρειαζόταν ο χρήστης μέσα στα επόμενα 10 δευτερόλεπτα. Και είναι αρκετά έξυπνος ώστε, όσο περνά ο καιρός, η application να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στα ενδιαφέροντα αυτού που τη χρησιμοποιεί.
Στους αμέσως επόμενους μήνες, η Mindmeld θα κυκλοφορήσει και για τις υπόλοιπες πλατφόρμες smartphone και tablet PC.
Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι δίνει απλώς μία πρόγευση για τις προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία της Expect Minds – προοπτικές που έκαναν την Google, μαζί με την εταιρεία επενδύσεων Greylock Partners, να αποφασίσουν πριν από λίγες ημέρες να χρηματοδοτήσουν την Expect Minds με 2,4 εκατ. δολάρια. Εξάλλου, σύντομα η εταιρεία θα προσφέρει την τεχνολογία της σε οποιονδήποτε προγραμματιστή θελήσει να την ενσωματώσει στις δικές του εφαρμογές.
Ο ιδρυτής της εταιρείας Timothy Tuttle υποστηρίζει πως η Mindmeld είναι ένα παράδειγμα της εποχής της «προβλεπτικής υπολογιστικής» που έχει ήδη ξεκινήσει, κατά την οποία οι φορητές συσκευές δεν θα περιμένουν από τον χρήστη να ζητήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες, αλλά θα μπορούν να τις προβλέψουν και να τις εμφανίσουν πριν καν αυτός συνειδητοποιήσει πως τις χρειάζεται.
Κάτι ανάλογο κάνει άλλωστε και η εφαρμογή «Google Now» στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού Android της Google – αν και, εκτός από φωνητικά δεδομένα όπως η Mindmeld, το «Google Now» αξιοποιεί επιπλέον το ιστορικό με τις γεωγραφικές τοποθεσίες που βρέθηκε ο χρήστης και το αρχείο με τις πρόσφατες αναζητήσεις του στο «ψαχτήρι»..
Καλωσήρθατε στην "μετά big brother" εποχή..