Tεράστιας σημασίας για την Alpha Bank η απόκτηση της Εμπορικής. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Tεράστιας σημασίας για την Alpha Bank η απόκτηση της Εμπορικής.



  • Η Alpha πιθανότατα δεν θα χρειαστεί  ανακεφαλαιοποίηση από το Ταμείο!
  • Εξασφαλίζεται πλήρως ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας.




Η Alpha Bank, μετά την συγχώνευσή της με την Εμπορική Τράπεζα, θα εξασφαλίσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές ενδέχεται να μην χρειαστεί η άντληση κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά μόνο... η έκδοση ειδικών μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, τα επονομαζόμενα COCOs. Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Κεφαλαίων της Εμπορικής είναι πλέον στο 16%.

Πάντως μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του γαλλικού ομίλου Credit Agricole να επιλέξει την Alpha Bank, για την πώληση της θυγατρικής της, της Εμπορικής δημιουργείται ένας ισχυρός ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας. Οι δύο τραπεζικοί όμιλοι, ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής.

Η εξαγορά, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2012, μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως με εκπροσώπους των εργαζομένων της Credit Agricole., αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Alpha Bank.

Η τραπεζική αυτή συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού Credit Agricole, έχει αμοιβαία οφέλη για τους δύο ομίλους. Στο νέο τραπεζικό σχήμα, προσφέρεται η δυνατότητα οικονομίας κλίμακος της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, ο γαλλικός όμιλος μειώνει –όπως επιθυμούσε- στο ελάχιστο την έκθεσή του στην ελληνική αγορά, παρότι η έξοδός του από την επένδυση της Εμπορικής, δεν ήταν αναίμακτη. Σημείωνε μάλιστα χθες, ότι η πώληση της Εμπορικής, θα βοηθήσει τους δείκτες φερεγγυότητάς της στο τέλος του 2013.

Τόσο το ελληνικό χρηματιστηριακό «ταμπλό», όσο και το γαλλικό, αποτύπωσαν τις θετικές εξελίξεις για τις δύο τράπεζες, μέσω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος των μετοχών των δύο τραπεζικών ομίλων. Ειδικότερα, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 6,63%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και 13,86%. Η εμπορευσιμότητα της μετοχής ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με 8,141 εκατομμύρια τεμάχια. Η μετοχή της Credit Agricole, έκλεισε ενισχυμένη κατά 7,36%, ενώ παράλληλα ο όμιλος πρόκειται να αναβαθμιστεί από τους επενδυτικούς οίκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Alpha Bank, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εξαγοράζει την Εμπορική ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά 2,85 δισ. ευρώ. Επιπλέον, Credit Agricole θα αγοράσει ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank ύψους 150 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμο σε μετοχές, το οποίο θα έχει την ευχέρεια μετατροπής του ομολόγου σε κοινές μετοχές Alpha Bank, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των όρων της ομολογιακής συμβάσεως. Η Alpha Bank θα αποκτήσει την Εμπορική έναντι συμβολικού ανταλλάγματος (1 ευρώ), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΤΧΣ. Έτσι, το νέο τραπεζικό σχήμα, ενισχύεται κεφαλαιακά κατά 3 δισ. ευρώ και συμβάλλει στο υπάρχον σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

Η Alpha Bank, θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής και θα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσης που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole μετά την εξαγορά της το 2006.

«Το ενιαίο σχήμα θα κατέχει μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Alpha Bank
Bookmark and Share