- Νέα σχέδια της ΕΕ για «μπάλωμα» του ελληνικού προβλήματος μέχρι το 2014.
- Τι βάζουν στο τραπέζι.
- Σε τροχιά σύγκρουσης το ΔΝΤ επιμένει σε «καθαρές» λύσεις.
- Έκκληση Λαγκάρντ για λύση την Τρίτη.
Τη... δοκιμασμένη συνταγή που μεταθέτει την οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος στο μέλλον ετοιμάζονται να σερβίρουν στο eurogroup της προσεχούς Τρίτης οι Ευρωπαίοι.
Tρεις ημέρες πριν από την... κρίσιμη συνεδρίαση, και παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΔΝΤ, οι υπουργοί οικονομικών, υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου, καταστρώνουν μία ακόμα άσκηση «δημιουργικής λογιστικής», η οποία θα εξασφαλίζει τη μετάθεση των οριστικών λύσεων για αργότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «δουλεύουμε ώστε να έχουμε την Τρίτη μια λύση στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας», αφήνοντας στο πλάι το θέμα του χρέους, που διχάζει την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Μάλιστα, γερμανικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για λύση που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας έως το 2014. Ίσα-ίσα δηλαδή για μετά τις γερμανικές εκλογές…
Σύμφωνα με το draft της έκθεσης της Ε.Ε., για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό ως το 2014 (το οποίο προκύπτει από την επιμήκυνση και τις αστοχίες στο πρόγραμμα) απαιτείται επιπρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος με περίπου 15 δισ. ευρώ, σε σχέση με όσα προβλέπονταν τον Μάρτιο του 2012.
Υπάρχει όμως και το διάστημα 2014 - 2016, για το οποίο η τρόικα υπολογίζει ότι χρειάζονται επιπλέον 17,6 δισ. ευρώ, δεδομένης της επιμήκυνσης.
Η άσκηση που καλούνται να λύσουν οι Ευρωπαίοι είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα χωρίς να χρειαστεί να δοθεί φρέσκο χρήμα. Επ’ αυτού ο Όλι Ρεν, αφού ξεκαθάρισε ότι το κεφάλαιο (δηλαδή τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα) δεν κόβεται, σημείωσε ότι θα χρειαστεί κοκτέιλ δράσεων.
Στις επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνονται:
• Η μείωση των επιτοκίων.
Ένα από τα σενάρια που προτάθηκαν είναι να μειωθούν τα επιτόκια στα δάνεια διάσωσης από τις 150 στις 80 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο. Εσχάτως, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, εξετάζεται ακόμα και ο μηδενισμός (ή σχεδόν μηδενισμός) των επιτοκίων. Η Ελλάδα έχει λάβει 73 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας (52,9 δισ. μέσω διμερών δανείων και 19,9 δισ. από το ΔΝΤ). Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. δίνεται μέσω του EFSF-ESM και θα φτάσει τα 144,7 δισ. ευρώ έως το 2014. Επιπρόσθετα, τα κεφάλαια που θα διαθέσει το ΔΝΤ φτάνουν τα 28 δισ. ευρώ. Η μείωση των επιτοκίων αφορά μόνο τα δάνεια από την Ευρώπη, δεδομένου ότι το ΔΝΤ διαμήνυσε χθες ότι οι «εκπτώσεις» για την Ελλάδα εξαντλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ενέκρινε επέκταση της λήξης των δανείων κατά τέσσερα χρόνια και μείωσε το επιτόκιο δανεισμού.
Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να προσφέρει σημαντικές ανάσες. Με τα σημερινά δεδομένα, οι δαπάνες για πληρωμή τόκων, σε ταμειακή βάση, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 11,7 δισ. ευρώ το 2012, στα 9 δισ. ευρώ το 2013, στα 9,9 δισ. ευρώ το 2014, στα 11,4 δισ. ευρώ το 2015 και στα 13 δισ. ευρώ το 2016.
• Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Ήδη και η Γαλλία κι η Φινλανδία έχουν προχωρήσει σε αυτό το βήμα, ενώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έφτασαν τον Οκτώβριο 79,5 εκατ. ευρώ από την Ισπανία ως μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της κεντρικής της τράπεζας (ANFA). Πληροφορίες από το Βερολίνο ανέφεραν ότι και η Γερμανία είναι έτοιμη να επιστρέψει ποσό που φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το ευρωσύστημα έχει ελληνικούς τίτλους αξίας 55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα κέρδη εκτιμώνται στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ.
Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που σήμερα τελούν υπό διαπραγμάτευση σε χαμηλές τιμές. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αναζήτηση ενός σχήματος που θα επιτρέψει στη χώρα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα κοντά στις σημερινές χαμηλές τιμές, διαγράφοντας έτσι κομμάτι του χρέους. Για να προχωρήσει το σχέδιο, όμως, θα πρέπει να βρεθεί λύση στη χρηματοδότηση, αλλά και η μέθοδος με την οποία θα τρέξει το σχέδιο.
Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε δυνητικά να συνδυαστεί και με μετακύλιση στις λήξεις τίτλων.
Σε τροχιά σύγκρουσης το ΔΝΤ
Τα παραπάνω σχέδια πάντως προσκρούουν στο ΔΝΤ, το οποίο, μετά την υποχώρηση που έκανε τον περασμένο Μάρτιο, δεχόμενο τις θέσεις της Ε.Ε., τώρα εμφανίζεται να θέλει εντελώς καθαρές λύσεις.
Η Κρ. Λαγκάρντ, που διακόπτει την περιοδεία της στην Ασία για να είναι στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup, επανέλαβε ότι το ταμείο «ζητά πραγματική και όχι πρόχειρη λύση για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Ε.Ε., το χρέος της χώρας θα διαμορφωθεί στο 174,7% του ΑΕΠ το 2016, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη, με τα σημερινά δεδομένα, τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Γι’ αυτό και ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ έθεσε την περασμένη Δευτέρα το θέμα της μετάθεσης του στόχου για το 2022, προκαλώντας έντονη -και δημόσια- αντίδραση της Κρ. Λαγκάρντ.
Με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Τρίτης, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όπως ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος του ταμείου W. Murray. Aπό την πλευρά της Ευρώπης, το ενδεχόμενο ρήξης με το ΔΝΤ αποτελεί εφιάλτη. Πολλές χώρες βλέπουν τη συμμετοχή του, όπως και τη χρηματοδότηση ως προαπαιτούμενο για τη στήριξη της ευρωζώνης στην Ελλάδα, τόνισε ο Όλι Ρεν. «Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν, ακόμα και επί της αρχής, να δράσει η ευρωζώνη χωρίς το ΔΝΤ», πρόσθεσε.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, ελπίζοντας σε λύση που θα αποδεσμεύσει τα 44,5 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύεται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζονται τα θέματα του ειδικού λογαριασμού και της «ρήτρας» αποκλίσεων, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα κληθεί να πάρει σύντομα νέα μέτρα.
Με νεότερες δηλώσεις της από τη Μανίλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, είπε ότι είναι σημαντικό στο eurogroup της 20ής Νοεμβρίου να επιτευχθεί συμφωνία, που θα θέσει πάλι σε βιώσιμη τροχιά την οικονομία της Ελλάδας.
Η ίδια τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές δεσμεύσεις για να βοηθήσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης το επόμενο έτος.