"Greek statistics" ...αλλά απ' την ανάποδη! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

"Greek statistics" ...αλλά απ' την ανάποδη!

Την έκπληξή της εξέφρασε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2013 συντάχθηκε λαμβάνοντας ως δεδομένη σημαντική επιδείνωση της πορείας του προϋπολογισμού το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. 
 

Το επιτελείο της τράπεζας, δηλαδή, αμφιβάλλει έντονα για την
... παραδοχή αυτή, ενώ γενικότερα θεωρεί υπέρμετρα απαισιόδοξες και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2013.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην Ιστορία που αναλυτές (ή έστω κάποιοι αναλυτές) θεωρούν τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους ιδιαίτερα απαισιόδοξο!


Αναφέρει λοιπόν χαρακτηριστικά το επιτελείο της Alpha:

«Εκτιμάται (από τον προϋπολογισμό) ότι η συμπεριφορά του ελλείμματος (για το φετινό Q4) θα αντιστραφεί απολύτως και αντί για επιπλέον μείωση το έλλειμμα θα αυξηθεί σημαντικά +3,56 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, περιορίζοντας ουσιαστικά τη μείωση του ελλείμματος για το έτος ως σύνολο».

Όπως συμπληρώνει, μάλιστα, η ίδια πηγή, η εκτίμηση αυτή υποθέτει, μεταξύ άλλων, πως τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα είναι μειωμένα κατά 10,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο, πως οι πρωτογενείς δαπάνες θα μειωθούν μόνο 3% στο ίδιο διάστημα και πως θα λογιστούν στα έξοδα προμήθειες 565 εκατ. ευρώ για την εκταμίευση δανείων από το EFSF, ποσό που ουσιαστικά είναι δαπάνη εξυπηρέτησης του χρέους και όχι πρωτογενής δαπάνη.

Το ζήτημα είναι πως… πριν ο κόκορας... λαλήσει (μόλις την Πέμπτη δημοσιεύτηκε το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank) βγήκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Οκτωβρίου, τα οποία δείχνουν να διαψεύδουν επί τα βελτίω τις κυβερνητικές παραδοχές για το δ΄ φετινό τρίμηνο που αναγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013 και να επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις της τράπεζας!

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα νούμερα, ο Οκτώβριος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 894 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ήταν ο δεύτερος μήνας μέσα στο τελευταίο τρίμηνο με πρωτογενές πλεόνασμα (μετά τον Αύγουστο), με αποτέλεσμα κατά την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,907 δισ. ευρώ (+1,67 δισ. τον Αύγουστο, -658 εκατ. τον Σεπτέμβριο, +894 εκατ. τον Οκτώβριο).

Μπορεί άραγε το τελευταίο δίμηνο του έτους να εξελιχθεί τόσο άσχημα, έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού;

Επιπλέον, η Alpha Bank παρουσιάζει μια σειρά λόγους για τους οποίους τα έσοδα του κράτους το τελευταίο τρίμηνο θα μπορούσαν να επηρεαστούν θετικά και έτσι να κυμανθούν σε καλύτερα επίπεδα από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός (π.χ. δόσεις πολλών φόρων που επιβλήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι).

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…
Bookmark and Share