JP Morgan : Tα τρία ερωτήματα-κλειδιά που θα καθορίσουν το άμεσο μέλλον της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

JP Morgan : Tα τρία ερωτήματα-κλειδιά που θα καθορίσουν το άμεσο μέλλον της Ελλάδας



Ο Alex White, οικονομολόγος της JP Morgan , επισημαίνει σε νέο του note, ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι από τις πιο κρίσιμες για την Ελλάδα – άρα και την ευρωζώνη-  και πως υπάρχουν τρία καίρια ερωτήματα των οποίων η απάντηση  θα ορίσει και την τύχη της χώρας στο άμεσο μέλλον.






Πρώτο ερώτημα που αφορά το σήμερα : Μπορεί η...
Eλληνική κυβέρνηση να κρατηθεί ενωμένη,με φόντο την συμφωνία της τρόικας;

Δεύτερο ερώτημα που αφορά την επόμενη εβδομάδα: Μπορεί να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική επικύρωση του πακέτου;

Τρίτο ερώτημα που αφορά τον Νοέμβριο : Μπορεί η Τρόικα να παρέχει αρκετή υποστήριξη για να καλύψει την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική τρύπα;

Όπως επισημαίνει ο White, η Ελλάδα κατάφερε να φτάσει στο σημερινό σημείο της επιφυλακτικής (αλλά όχι ακόμη ολοκληρωτικής) συμφωνίας με την τρόικα, μετά από τεράστιες πιέσεις στο παρασκήνιο. Ουσιαστικά φαίνεται πως οι εταίροι της Ελλάδας έβαλαν μια προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα, επιμένοντας για συμφωνία πριν από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Η οποία όμως δεν ήλθε.

Είτε συνειδητά είτε όχι, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ουσιαστικά την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα, υποστηρίζοντας ότι «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε». Το υπόλοιπο της κυβέρνησης συνασπισμού έχει αποστασιοποιηθεί από αυτόν, με τη ΔΗΜΑΡ να επαναλαμβάνει την άποψή της ότι το πακέτο είναι ακατάλληλο για την Ελλάδα, και ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα μεταρρύθμιση της αγοράς απασχόλησης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν. Το κόμμα έχει κατηγορήσει τον Σαμαρά ότι εγκατέλειψε τη θέση του και «υπονόμευσε» της χώρας. Αυτή είναι πολιτική στάση - δεν περιμένουμε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση – αλλά όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον (η στήριξη του ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητη για να περάσουν τα μέτρα).

Μπορεί κάλλιστα να ήταν πολιτικά αδύνατο για την Τρόικα να δώσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα περιθώρια για το χρόνο ή το περιεχόμενο του προγράμματός της, αλλά η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας , οδηγεί σε μια σαφή δημιουργία μετώπων, εντός της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης . Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο να πωλήσει το πακέτο στο κοινοβούλιο, αν και η JP Morgan αναμένει την κυβέρνηση να παραμένει ενωμένη και να μην υπάρξουν αποχωρήσεις.

Όπως πάντως υπογραμμίζει, βλέπει μια πιθανότητα περίπου 10-15% να μην περάσει το πακέτο των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα .Εν μέρει, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι δημοσιονομικές διατάξεις θα ψηφιστούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή χωριστά. Η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού έχει 176 έδρες, και χρειάζεται 151 ψήφους για να περάσει τα μέτρα. Η ΔΗΜΑΡ - με 16 έδρες - δεν θα ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά θα μπορούσε να πειστεί να ψηφίσει για τα δημοσιονομικά μέτρα, παρόλο που η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδυάσει τα δύο (η τρόικα θέλει να δει ευρεία υποστήριξη).

Αν η ΔΗΜΑΡ ψηφίσει όχι σε κάθε μέτρο, μια αποστασία από 10 ή περισσότερους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ το πακέτο δεν έχει τύχη να περάσει. Η JP Morgan θεωρεί ότι αυτό είναι απίθανο, αλλά πιστεύει ότι η ψηφοφορία θα είναι σχετικά κοντά, ειδικά αν τα μέτρα συνδυαστούν μαζί, όπως σχεδιάζεται. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην ηγεσία και της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το πώς μερικοί από τους βουλευτές μπορεί να κινηθούν. Η τράπεζα πιστεύει ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν έχουν εκτιμηθεί όσο πρέπει από τα δύο κόμματα.

Υποθέτοντας ότι τα μέτρα περάσουν στο κοινοβούλιο (όπως αναμένει η τράπεζα), το Eurogroup θα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσει προς την εκταμίευση της δόση των 31,5 δις. ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδα, όπου η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί .

Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να συμφωνήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση ή OSI στο εγγύς μέλλον, και η πιθανή εναλλακτική λύση θα είναι η εφαρμογή μέτρων για να βοηθήσει την Ελλάδα να τα καταφέρει το επόμενο έτος. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το να επιτραπεί στην Ελλα΄δα να μην πκληρώσει για κάποιο δια΄στημα το επιτόκιο αποπληρωμής, μια περαιτέρω επαναβαθμονόμηση του πακέτου στήριξης των τραπεζών . Όλες αυτές οι προσεγγίσεις θα παρουσθάσουν σημαντικές δυσκολίες, αν και το πιθανό κενό χρηματοδότησης στην Ελλάδα, στην περιοχή των 25 δισ., μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ενός συνδυασμού μέτρων.
Bookmark and Share