Προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το «Spiegel» υιοθετούν διάφορα μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Τα μέτρα αυτά που προβλέπουν να μειωθούν τα επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για τη δανειακή βοήθεια που της δόθηκε, κάτι που... θα γίνει και με τα τέλη διαχείρισης.
Εκτός αυτού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα. Επίσης, η ΕΚΤ θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη της, τα οποία αποκομίζει με την αγορά φθηνά αγορασθέντων κρατικών ομολόγων μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό ελληνικά χρεώγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα. Η δημόσια περιουσία, η οποία προς το παρόν δύσκολα μπορεί να πωληθεί, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων, με τις οποίες η περιουσία διασφαλίζει αυτά τα ειδικά αξιόγραφα, τα οποία μπορούν να πωληθούν.
Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν πληγεί θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ΕΜΣ, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ελλάδα θα λάβει δύο χρόνια επιμήκυνση, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της