2013: Ευημερία αριθμών, δυσκολίες Ελλήνων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

2013: Ευημερία αριθμών, δυσκολίες Ελλήνων

Σε ένα φιλικό σπίτι, πριν από λίγες μέρες, ο παλαίμαχος συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα και των 700 ευρώ περίπου κοιτούσε τις προετοιμασίες για τη νέα χρονιά και αναρωτιόταν:

«Φέτος, κουτσά-στραβά τη βολέψαμε. Του χρόνου όμως τέτοια εποχή, αν είμαστε καλά, δεν θα μπορούμε ούτε... αυτά (π.χ. μελομακάρονα κ.τ.λ.)», ανέφερε, υπονοώντας ότι του χρόνου κόβεται τελείως το πετσοκομμένο δώρο των Χριστουγέννων.

Δεν είναι όμως παντού έτσι.

Ορισμένα από τα τέκνα δικαιούχων ενός «ευγενούς» επικουρικού ταμείου (π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος) έσπευσαν να εισπράξουν τους τελευταίους μήνες του 2012 δεκάδες χιλιάδες ευρώ, π.χ. 30 ή 50 ή παραπάνω, πριν μπει το νέο έτος.

Ήθελαν να προλάβουν τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τις αρχές του επόμενου έτους ώστε να μην εισπράξουν τα σπουδάζοντα τέκνα (πριν από τα 27 τους) λιγότερα με βάση τις χαμηλότερες επικουρικές συντάξεις.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιοι κανόνες κατέστησαν πιο ελαστικοί για να διευκολυνθούν μερικοί, όπως εξηγούσε πρόσφατα ένας από τους ωφεληθέντες.

Σε μια άλλη περίπτωση όπου έτυχε να παρευρισκόμαστε, ένας λογιστής ανέφερε σε ελεύθερο επαγγελματία πόσο παραπάνω φόρο θα πληρώνει πλέον με το νέο σύστημα κι ο τελευταίος αναρωτήθηκε αν του το είπε για να πάθει εγκεφαλικό

Η κατάσταση δεν είναι ασφαλώς ίδια για το σύνολο, παρότι η μουρμούρα, τα παράπονα και το κλάψιμο έχει υιοθετηθεί από όλους σχεδόν στη χώρα.

Κι απο εκείνους που βάζουν 10 ευρώ στην άκρη αντί των 50 που έβαζαν στο παρελθόν και από εκείνους που μειώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σταθερά για να διατηρήσουν ένα χαμηλότερο, αλλά ακόμη ευπρεπές επίπεδο ζωής.

Και ασφαλώς υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή τα έχουν ξεπεράσει, π.χ. οι μακροχρόνια άνεργοι.

Το αν η σημερινή κατάσταση οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, ή όχι θα το διαπιστώσουμε εντός του 2013, αν και δεν ασπαζόμαστε την άποψη περί κοινωνικής αναταραχής.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι κάποια θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα βελτιωθούν περισσότερο το 2013, παρά την αναμενόμενη ύφεση.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί λογικά πιο πολύ, καθώς τα μέτρα λιτότητας των 11 δισ. ευρώ είναι πολλά.

Επομένως, ο στόχος για εξάλειψη του μικρού πρωτογενούς ελλείμματος του 2012 θα υπερκαλυφθεί.

Το αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2 ή 4 δισ. ευρώ ή παραπάνω το 2013 στη σκιά των μέτρων απομένει να το δούμε στην πράξη.

Για τους αισιόδοξους, αυτό θα βοηθήσει το επενδυτικό κλίμα και θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του δίδυμου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2013.

Το τελευταίο θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ του 3% και του 4% του ΑΕΠ το 2012, οπότε θα υποχωρούσε μεταξύ του 1% και του 3% το 2013, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ.

Υπάρχουν λοιπόν ορισμένες θετικές εξελίξεις σε θεμελιώδη μεγέθη που μπορούμε να αναμένουμε το 2013.

Υπό αυτήν την έννοια, κάποιοι αριθμοί θα ευημερήσουν το νέο έτος, δυστυχώς όμως το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού θα μειωθεί περισσότερο και πιο πολλά στρώματα του πληθυσμού θα φτάσουν στα όρια της εξαθλίωσης.

Kαλή χρονιά!

Dr. Money
Bookmark and Share