Στα ...μαλακά πέφτουν οι τράπεζες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Στα ...μαλακά πέφτουν οι τράπεζες

Επαρκούν και περισσεύουν τα κονδύλια για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών..

 Αισιόδοξο μήνυμα απηχεί η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για το ότι τα 50 δισ ευρώ που προβλέπονται συνολικά για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και...
επαρκούν και παράλληλα, εμπεριέχουν ένα ικανό απόθεμα ασφαλείας.

Σε λεπτομερή απεικόνιση δεκατεσσάρων ελληνικών τραπεζών, καθίσταται σαφές ότι συνολικά οι κεφαλαιακές ανάγκες της αγοράς προσδιορίζονται σε 40,5 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ ευρώ αφορούν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που κρίθηκαν κατάλληλες για δημόσια στήριξη και συγκεκριμένα, τις Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Aναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να τηρείται την περίοδο 2012 - 2014, λαμβάνονται υπόψιν δύο μακροοικονομικά σενάρια που αντανακλούν την αναμενόμενη εξέλιξη βασικών οικονομικών δεικτών. Βάσει του βασικού σεναρίου, ο δείκτης Core Tier I θα είναι 10% το 2013 και το 2014 ενώ βάσει του δυσμενούς σεναρίου, ο δείκτης θα είναι 7% τη συγκεκριμένη διετία.

Ταυτόχρονα, η έκθεση περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων, βάσει του οποίου οι μη βιώσιμες τράπεζες θα πρέπει να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2013 ( μέσω στήριξης του ιδιωτικού τομέα, ή μέσω συγχωνεύσεων) ή αλλιώς, θα οδεύσουν προς διαδικασία εξυγίανσης τον Ιούνιο του 2013.

Στο εισαγωγικό της σημείωμα, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η παρούσα έκθεση περιγράφει τη μεθοδολο­γία που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση των Χρηματοδοτικών Πόρων και επιβε­βαιώνει ότι, με τα δεδο μένα του Δεκεμβρίου 2012, τα κονδύλια ύψους 50 δισεκ. ευρώ του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής επαρκούν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, συνεκτιμήθηκαν δύο βασικά στοι­χεία: Η εκτίμηση των κεφαλαιακών ανα­γκών όλων των τραπεζών σε ενοποιημέ­νη βάση, όπως προέκυψε από τη λεπτο­μερή αξιολόγηση που είχε πραγματοποι­ηθεί τους πρώτους μήνες του 2012 και η επικαιροποιημένη εκτίμηση των συ­νιστωσών των Χρηματοδοτικών Πό­ρων, που συμπεριέλαβε και γεγονότα που έλαβαν χώρα αργότερα το 2012, καθώς και το δυνητικό κόστος από ενδεχόμενες στο μέλλον εξυγιάνσεις και τέλος, ένα ικανό απόθεμα ασφαλείας.



Κεφαλαιακή επάρκεια

Για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών χρησιμοποιήθηκαν δύο μακροοικονομικά σενάρια", τα οποία αντανακλούσαν τη δια­φαινόμενη για την περίοδο 2012-2014 εξέλι­ξη βασικών οικονομικών δεικτών (π.χ, ρυθ­μός ανόδου του πραγματικού ΑΕΠ, ποσοστό ανεργίας, πληθωρισμός, τιμές κατοικιών και λοιπών ακινήτων):

Το Βασικό Σενάριο, σύμφωνα με τις πα­ραδοχές του Μνημονίου και με στόχο για το Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφα­λαίων (Core Tier 1 ratio ) το 9% το 2012 και το 10% το 2013 και το 20145. Το Δυσμενές Σενάριο, σύμφωνα με τις παραδοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, και με στόχο το 7% για τον Δείκτη Κυρί­ων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων για όλη την περίοδο 2012-2014.

Ως σημείο εκκίνησης χρησιμοποιήθηκαν τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια Αναφοράς το Δεκέμβριο του 2011, όπως υποβλήθηκαν από τις τράπεζες-, και κατόπιν εκτιμήθηκε η εξέ­λιξη των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων κατά την προαναφερθείσα περίοδο, λαμβά­νοντας υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:

Ζημίες από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και επιλεγμένων δανείων που ήταν στην περίμετρο του PSI, μετά την αφαίρεση των ήδη σχημα­τισμένων για το λόγο αυτό ειδικών προ­βλέψεων.

Αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κιν­δύνου (Credit Loss Projectίons - CLPs) από δάνεια που έχουν χορηγηθεί: (α) στην Ελλάδα, βάσει των εκτιμήσεων της εταιρίας συμβούλων BlackRock Solu­tions, η οποία εκπόνησε διαγνωστική με­λέτη για τα χαρτοφυλάκια εγχώ ριων δα­νείων των ελληνικών τραπεζών", (β) στο εξωτερικό, με βάση την εφαρμογή από την Τράπεζα της Ελλάδος της μεθοδολο­γίας που είχε εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στην πανευρω­παϊκή προσομοίωση ακραίων καταστάσεων του Ιουνίου 2011, και (γ) σε φορείς και οργανισμούς σχετιζόμενους με το Δημόσιο, βάσει των εκτιμήσεων της BlackRock ή της Τράπεζας της Ελλάδος. Και στις τρεις περιπτώσεις από τις ανα­μενόμενες ζημίες αφαιρέθηκαν οι συσ­σωρευμένε; προβλέψεις των τραπεζών για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Εκτιμώμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου κατά την περίοδο 2012-2014, όπως προκύπτει από τη συντη ρητική θεώρηση των βασικών στοιχείων λει­τουργικής κερδοφορίας που προέβλεπαν τα υποβληθέντα από τις τράπεζες τριετή επιχειρησιακά σχέδια. Επιπλέον, συνεκτιμήθηκαν οι ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων που είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το πέρας της άσκησης.



Ίδια Κεφάλαια


Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε το στόχο για το απαιτούμενο επίπεδο των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο τέλος κάθε έτους έως και το 2014, με βάση το στό­χο που είχε τεθεί για τον αντίστοιχο δείκτη σε κάθε σενάριο και την εξέλιξη των σταθμι­σμένων για τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητι­κού (Risk-Weighted Assets - RWAs).

Στη συνέχεια, οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας υπολογίστηκαν ως η διαφορά ανάμεσα στο στόχο που τέθηκε για το απαι­τούμενο επίπεδο των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της στο τέλος κάθε έτους έως και το 2014 και στα αντίστοιχα εκτιμώμενα επίπεδα των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφα­λαίων της.

Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν και με το Βασι­κό και με το Δυσμενές Σενάριο. Για κάθε τράπεζα, το σενάριο που οδηγούσε σε υψηλό­τερες κεφαλαιακέξ ανάγκες θεωρήθηκε δε­σμευτικό.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών εκτιμήθη­καν το Μάιο του 2012 σε 40,5 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισεκ. ευρώ αντι­στοιχούν στις τέσσερις "συστημικές τράπε­ζες".

Τον Οκτώβριο του 2012, η Τράπεζα της Ελ­λάδος επικαιροποίησε την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών με βάση τα προκα­ταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2012. Η επικαιροποίη­ση επιβεβαίωσε το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών που είχε ήδη εκτιμηθεί με συντηρη­τικό τρόπο.



Τα κεφάλαια

Το Δεκέμβριο του 2012, η Τράπεζα της Ελ­λάδος ολοκλήρωσε την επικαιροποιημένη εκτίμησή της για την επάρκεια των Χρηματο­δοτικών Πόρων, δηλ. του επιπέδου των δη­μόσιων πόρων που απαιτούνται για την κά­λυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης και του κόστους αναδιάταξης του ελληνικού τρα­πεζικού τομέα την περίοδο 2012-2014.

Αυτή η συντηρητική εκτίμηση έχει ως ση­μείο εκκίνησης το αποτέλεσμα της εκτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών όλων των εμπο­ρικών τραπεζών, δηλαδή τα 40,5 δισεκ, ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν θεωρούνται κατάλ­ληλες για ανακεφαλαιοποίηση με δημόσια στήριξη.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ενσωμάτωσε στην εκτίμηση των Χρηματοδοτικών Πόρων:

Την καθαρή επίδραση (1,4 δισεκ. ευ­ρώ) από την εφαρμογή μέτρων εξυγί­ανσης" και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί - δηλαδή: (α) το επιπρόσθετο (πέρα από τις εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες) κόστος από τη λήψη μέτρων εξυγίανσης σε τρεις εμπορικέςτράπεζες (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Proton Bank και T-Bank) και σε τρεις συνεταιριστικέξ τράπεζες (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου­Λήμνου), και (β) τη μείωση των κεφα­λαιακών αναγκών από την ανακεφαλαιο­ποίηση δύο εγχώριων θυγατρικών από τις ξένες μητρικέξ τους εταιρίες, συγκεκρι­μένα, της Εμπορικής και της Γενικής Τράπεζας από την Credit Agricole και τη Societe Genera1e αντίστοιχα.

Το κόστος πιθανών μελλοντικών εξυ­γιάνσεων (3,1 δισεκ. ευρώ) - στο βαθμό που θα υπερβαίνει τις εκτιμηθείσα; κεφα­λαιακές ανάγκες για τις "μη συστημικές" εμπορικές τράπεζες, καθώξ και το κόστος αναδιάρθρωσης των συνεταιριστικών τραπεζών, εφόσον αυτή χρειαστεί.

Απόθεμα ασφαλείας (callital buffer - 5 δισεκ. ευρώ), το οποίο κρίνεται ανα­γκαίο και επαρκέςγια την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξελίξεων που θα μπορού­σαν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις κε­φαλαιακές ανάγκες.

Εξελίξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις κεφαλαια­κές ανάγκες περιλαμβάνουν την επίδρα­ση στις τράπεζες από μια περαιτέρω επι­δείνωση των μακροοικονομικών συνθη­κών και από την πρόσφατη επαναγορά (buy-back) δημόσιου χρέους. Εξελίξεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις κε­φαλαιακές ανάγκες περιλαμβάνουν την ιδιωτική συμμετοχή στη διαδικασία ανα­κεφαλαιοποίηση, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, τις ενέργειες δι­αχείρισης λοιπών υποχρεώσεων και την επίτευξη συνεργιών από εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Bookmark and Share