Το 90% της "προσαρμογής", του λογαριασμού που καλείται να πληρώσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, θα γίνει μέσα στο 2013.
Κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους..
«Πετύχαμε την επιμήκυνση, θα πάρουμε τη δόση, μειώνεται το χρέος, αλλά αυτό που δεν πετύχαμε είναι ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το... τέλος των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο.
Ο υπουργός πιεσμένος από την τρόικα, αλλά και από το πολιτικό σύστημα, είπε στη γλώσσα των τεχνοκρατών την αλήθεια. Δηλαδή ότι το 90% της προσαρμογής, του λογαριασμού που καλείται να πληρώσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, θα γίνει μέσα στο 2013. Κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους...
Οσοι παρακολουθούν προσεκτικά τους αριθμούς θα διαπιστώσουν ότι στο τέλος Οκτωβρίου το ταμείο της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή ολόκληρο το κράτος, τα Ταμεία, οι ΔΕΚΟ και οι δήμοι) είχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτός ο αριθμός είναι πραγματικός. Και είναι στον βαθμό που οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις δεν αυξήθηκαν, δεν είναι όμως στον βαθμό που τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν την καταβολή συντάξεων και του εφάπαξ σε όσους τα δικαιούνται.
Παρά ταύτα το σημάδι είναι ενθαρρυντικό, γιατί το 2011 το ταμείο ήταν ελλειμματικό και πολύ περισσότερο το 2010, όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια.
Βέβαια κανείς δεν παραγνωρίζει το βάρος των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους που ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ. Σε αυτόν τον λογαριασμό πηγαίνει όλο το περίσσευμα που δημιουργείται από τις θυσίες, το αίμα και τα δάκρυα των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και χιλιάδων επιχειρήσεων που αν δεν καταστράφηκαν υποφέρουν.
Επειδή κανείς στις ημέρες μας δεν έχει το δικαίωμα στην άγνοια, διαβάζοντας τους αριθμούς αναρωτιέται γιατί το 2013 χρειάζονταν μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ που αν εισπραχθούν όχι μόνο επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, αλλά θα καλύψουν και το σύνολο των τόκων που οφείλει το κράτος. Δηλαδή στην ουσία θα μηδενιστεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Η προφανής και πρόχειρη απάντηση όλων όσοι ερωτήθηκαν στην κυβέρνηση είναι ότι πράγματι τα μέτρα ελήφθησαν καθ' υπερβολήν για να υπάρχει ένα «δημοσιονομικό μαξιλάρι» που θα καλύψει κενά από την ύφεση και τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους.
Ομως αυτό κινείται αντίθετα στην οικονομική λογική αφού οδηγεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.
Ολοι γνωρίζουν ότι όσο φορτώνεις τον γάιδαρο, το πιθανότερο είναι να γονατίσει κι όχι να αντέξει.
Κι αυτό φοβάται ο υπουργός...
Ζ.Τσώλης