"Δεκαετές πλάνο ανάπτυξης" και... πράσινα άλογα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

"Δεκαετές πλάνο ανάπτυξης" και... πράσινα άλογα

Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και κατόπιν να μπει σε τροχιά ανάπτυξης αν θέλουμε να αποτραπούν κοινωνικές παρενέργειες και να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο.
Πιστεύουμε ότι όλοι συμφωνούν σε αυτό...


Όμως, κάτι τέτοιο ούτε διατάζεται, ούτε υλοποιείται με 10ετή αναπτυξιακά πλάνα, που θυμίζουν ολίγον τον κεντρικό σχεδιασμό στην πρώην Σοβιετική Ένωση, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αυτός είναι ο λόγος που υποδεχθήκαμε με έντονο σκεπτικισμό το νέο της... ευρείας σύσκεψης που έγινε χθες το απόγευμα στο υπουργείο οικονομικών, με αντικείμενο το 10ετές πλάνο ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο ανάπτυξης Γ. Γιαννούσης καθώς και εκπρόσωποι του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη, που θα καθορίζει τους κλάδους αιχμής στους οποίους θα διοχετευθούν οι περισσότεροι πόροι του ΕΣΠΑ και εθνικοί πόροι στο μέλλον.

Όμως, κάτι τέτοιο ξεπερνά κατά πολύ τους υπουργούς μιας κυβέρνησης -όσο καλή διάθεση κι αν έχουν- και θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα και παρακολούθηση υψηλότερα ισταμένων, π.χ. του προέδρου της Δημοκρατίας, για να υπάρχει συνέχεια.

Κι αυτό γιατί οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί είναι πιο εφήμεροι, με αποτέλεσμα η όποια προσπάθεια να εγκαταλείπεται από τους διαδόχους τους, που θέλουν να αφήσουν το δικό τους στίγμα.

Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι ανάλογες προσπάθειες, όπως το τωρινό 10ετές αναπτυξιακό πλάνο, κατέληξαν στις καλένδες στο παρελθόν.

Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν πολλές εργατοώρες και έρευνες που είχαν χρηματοδοτηθεί και είχαν ανατεθεί σε τρίτους να πάνε στράφι.

Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και αυτήν τη φορά.

Κι όμως, θέματα όπως η σύνδεση της χρηματοδότησης των κλάδων αιχμής που θα θέλαμε να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης με τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 είναι πολύ σημαντικά.

Παρότι, όπως τονίσαμε πριν από λίγες μέρες, οι αρμόδιοι θα πρέπει πρώτα να εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες δομές, π.χ. των υπηρεσιών και των φορέων που διαχειρίζονται χρήματα του ΕΣΠΑ.

Κι αυτό για να μεταφράζεται η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων σε αυξημένη εσωτερική προστιθέμενη αξία και όχι σε εισοδηματικές ενισχύσεις, όπως συμβαίνει σήμερα με διάφορα προγράμματα.

Το πετυχημένο παράδειγμα της Νότιας Κορέας πριν από μερικές δεκαετίες θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό.

Κι αυτό γιατί κατάφερε, με βάση ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αύξηση των εξαγωγών υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας και την ενεργό συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, να μπει σε τροχιά ταχύρρυθμης ανάπτυξης.

Οι σημερινές εξαγωγές της Νότιας Κορέας σε μικροτσίπ και σχετιζόμενα προϊόντα ξεπερνούν τα 30 δισ. δολάρια ετησίως, όπως μας έλεγε ο καθηγητής Χάουσμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε ανύποπτο χρόνο.

Τόσα όσα λείπουν από την Ελλάδα για να βάλει την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης.

Αν είναι λοιπόν να κάνουμε κάποιο σχεδιασμό για την ανάπτυξη, ας τον κάνουμε σωστά από την αρχή.

Σίγουρα το 10ετές πλάνο που προωθείται με τη συμμετοχή των γνωστών ερευνητικών φορέων, μακροοικονομολόγων, κυβερνητικών αξιωματούχων κ.ά. δεν είναι κατά την ταπεινή μας άποψη.

Dr. Money
Bookmark and Share