Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες μειώσεις μισθών.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες μειώσεις μισθών..

"Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες μειώσεις μισθών, αλλά αντίθετα πρέπει να εστιάσει στην αύξηση της παραγωγικότητάς της, αφού μέσα στο 2013 αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας κόστους της ελληνικής οικονομίας και το αργότερο μέχρι το 2015 ισοσκελισμός του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών".


Αυτό σημειώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank εξετάζοντας τις... προοπτικές των εξαγωγών και της ανάπτυξης, καθώς και τον βαθμό στον οποίο οι εξελίξεις συντελούν στη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από ένα μοντέλο βασισμένο στην κατανάλωση προς ένα αναπτυξιακό πρότυπο με βάση τις εξαγωγές και την επένδυση στην τεχνολογία.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Eurobank, κατά τα προηγούμενα 3 χρόνια, η ελληνική οικονομία ανέκτησε σχεδόν το σύνολο των απωλειών ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας (περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από 22% απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των κύριων εμπορικών εταίρων της χώρας από την υιοθέτηση του Ευρώ) μέσω δραστικών μειώσεων των ονομαστικών μισθών, και παρά την μειούμενη παραγωγικότητα εξαιτίας της ύφεσης. Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη η οποία συχνά παραβλέπεται από τις αγορές και τους αναλυτές. Αναμένουμε πλήρη αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας κόστους της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 1995 εντός του 2013 και μία συνολική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 30% την περίοδο 2009-2020.

Σημειώνουν ότι το εξωτερικό έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά από την έναρξη της κρίσης και ιδίως το 2012. Συνολικά, το έλλειμμα του ΙΤΣ αναμένεται να περιοριστεί κάτω του 5% του ΑΕΠ το τέλος του 2012 από περίπου 15% του ΑΕΠ το 2008. Εντυπωσιακότερη είναι η πρόοδος στο εμπορικό έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών πλην πλοίων και καυσίμων, το οποίο μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία τρία έτη και μετεστράφη σε πλεονασματικό ήδη από το τέλος του 2011.
Ωστόσο, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος την τελευταία τριετία οφείλεται πρωτίστως στη μείωση των εισαγωγών αγαθών και δευτερευόντως μόνο στην ανάκαμψη των εξαγωγών.

Για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί στο μέλλον με βιώσιμο τρόπο, ήτοι χωρίς να συσσωρεύει εξωτερικά ελλείμματα, πρέπει να επενδύσει σε εξοπλισμό και γνώση, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα ποιότητας και να διευκολύνει τη στροφή προς εξαγωγικούς τομείς υψηλότερου τεχνολογικού περιεχομένου ή στους τομείς που παράγουν προϊόντα τα οποία ανταγωνίζονται τις εισαγωγές.
Bookmark and Share