Κώστας Γαβράς: "Δεν είμαστε μικροί. Αρκεί να το πιστέψουμε" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κώστας Γαβράς: "Δεν είμαστε μικροί. Αρκεί να το πιστέψουμε"

Χθες βράδυ στο ΑΠΘ.


"Μας έχουν μάθει -τουλάχιστον στη δική μου γενιά- πως είμαστε ένα μικρό κράτος, είμαστε μικροί, είμαστε μικροί, τι μπορούμε να κάνουμε...; Αυτή η επανάληψη της έννοιας του μικρού ήταν συνεχής. 
Ε, λοιπόν, δεν είμαστε μικροί. 
Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.."




 "Όλοι μπορούμε να αποτελέσουμε τα πρότυπα του εαυτού μας. Εγώ δεν δεν θέλω να είμαι πρότυπο. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μας... έχουν μάθει -τουλάχιστον στη δική μου γενιά- πως είμαστε ένα μικρό κράτος, είμαστε μικροί, είμαστε μικροί, τι μπορούμε να κάνουμε...; Αυτή η επανάληψη της έννοιας του μικρού ήταν συνεχής. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε μικροί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όχι μόνο στο εξωτερικό. Κι εδώ, στη “μικρή" μας χώρα” δήλωνε από το αμφιθέατρο της αίθουσας τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), χθες το βράδυ, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

"Θέλησα να δώσουμε ένα πρότυπο στους φοιτητές. Ένα πρόσωπο, μία προσωπικότητα που να τους πείσει με το έργο του πως αξίζει τον κόπο να μείνουμε και να συνεχίσουμε..." δήλωνε, λίγο νωρίτερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος προλογίζοντας την τιμητική εκδήλωση- προβολή της ταινίας "Capital" που έγινε στο πανεπιστήμιο, ένα μόλις 24ωρο πριν από την αναγόρευση του Έλληνα σκηνοθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

"Θέλησα να κάνω μία ταινία για το χρήμα. Για το ρόλο που παίζει, όχι μόνο στην πολιτική αλλά κυρίως στην ψυχολογία των ανθρώπων και το πόσο τους αλλάζει.

Άρχισα να το σκέφτομαι λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Χρειάστηκαν περί τα τρία χρόνια να ολοκληρώσω το σενάριο και... η κρίση ξέσπασε. Τώρα βρισκόμαστε μέσα στην καταστροφή" έλεγε, στην έναρξη της συζήτησης που ακολούθησε την προβολή της ταινίας του, ο Κώστας Γαβράς.

Για την "ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών" που επέβαλε η νέα τάξη πραγμάτων, το νέο δόγμα των διεθνών αγορών, τη "νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση" ή την "τραπεζική παγκοσμιοποίηση",την "ολιγαρχία του πλούτου" και τις συναλλαγές χωρίς προϊόν" έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στη συζήτηση (ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μωυσής Σιδηρόπουλος, ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δημήτρης Μάρδας και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Άρης Στυλιανού).

"Το χρήμα είναι η νέα θρησκεία. Την ακολουθούμε σαν ναρκωμένοι, όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Ξέρουμε ότι οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, όμως συνεχίζουμε" συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.

Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα επανέλθει ο Κώστας Γαβράς απόψε, στις 7 μ.μ., οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.

"Με το “Capital” προσπάθησα να κάνω μια ταινία, από την οποία ο θεατής να βγει ενοχλημένος. Να ανησυχήσει. Η ανησυχία είναι η μόνη λύση. Είναι το μέσο για την όποια λύση'' έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον περασμένο Νοέμβριο, στη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου το "Κεφάλαιο" έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα του, ο 80χρονος πλέον (γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1933) σκηνοθέτης.

Αύριο (Τρίτη 29 Ιανουαρίου) ο Κώστας Γαβράς θα δώσει, αποκλειστικά για τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, masterclass για τη μεθοδολογία της σκηνοθετικής του οπτικής και "γλώσσας".
Bookmark and Share