Κι όμως υπάρχουν ακόμη πολλοί Έλληνες που επενδύουν σε Γερμανικά ακίνητα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Κι όμως υπάρχουν ακόμη πολλοί Έλληνες που επενδύουν σε Γερμανικά ακίνητα..

 

Σύμφωνα με έρευνα του κτηματομεσιτικού γραφείου Ziegert-immobilien στο Βερολίνο, η μεγάλη εισροή ξένων επενδυτών έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Γερμανούς που φοβούνται την εκτόξευση των τιμών στη γερμανική αγορά.
 



Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων για επενδύσεις σε ακίνητα στο Βερολίνο και γενικότερα στη Γερμανία.
Στη... βόρεια Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία θέλουν να αγοράσουν ακίνητα οι Έλληνες, που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα λεφτά τους από την οικονομική κρίση.

Τα γερμανικά κτηματομεσιτικά γραφεία καταγράφουν την αύξηση του ελληνικού ενδιαφέροντος από τους Νοτιευρωπαίους και ειδικότερο των Ελλήνων. Ήδη ξένοι επενδυτές αποτελούν το ένα τρίτο των αγοραστών στην αγορά του Βερολίνου. Σύμφωνα με έρευνα του κτηματομεσιτικού γραφείου Ziegert-immobilien στο Βερολίνο, ότι η μεγάλη εισροή ξένων επενδυτών έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Γερμανούς που φοβούνται την εκτόξευση των τιμών στη γερμανική αγορά. Ωστόσο, οι μεσίτες δεν δίνουν σημασία στην κριτική. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι Γερμανοί αγοράζουν βασιζόμενοι στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι ξένοι - συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων - δίνουν όλο το ποσό στο χέρι. Μάλιστα, πολλοί αγοράζουν χωρίς καν να δουν πιο μπροστά το ακίνητο.

Ιδιαίτερα δημοφιλές για τους Έλληνες είναι το Βερολίνο, οι οποίοι αγοράζουν σπίτια και διαμερίσματα σε κεντρικές και καλλιτεχνικές γειτονιές της γερμανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της κτηματομεσιτικής ιστοσελίδας Immobilienscout24, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης από την Ελλάδα. Άλλωστε η Γερμανία μαζί με την Ελβετία θεωρούνται ως "ασφαλή λιμάνια" στο ευρύτερο αβέβαιο περιβάλλον. Όπως αναφέρει το Immobilienscout24, "οι Έλληνες και οι Ισπανοί προσπαθούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ασφαλές μέρος. Σε αυτό το σημείο ποντάρουν και οι μεσίτες, που υπόσχονται σταθερότητα. Οι επενδυτές θεωρούν την αγορά στην Γερμανία ευκαιρία να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους, γι' αυτό και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγαλύτερες τιμές.


Στη Γερμανία επενδύουν και οι οικογενειάρχες
Την ίδια στιγμή το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε έρευνά του διαπιστώνει, ότι δεν είναι μόνον οι πλούσιοι Έλληνες που αγοράζουν σπίτια στη Γερμανία, αλλά και οι οικογενειάρχες, που θέλουν να επενδύσουν σε μία ανερχόμενη κτηματομεσιτική αγορά για τα παιδιά τους. Όπως αναφέρει το Spiegel, οι τιμές στο Βερολίνο είναι πολύ χαμηλότερες απ' ότι στο Λονδίνο, τη Μπολόνια, το Παρίσι ή το Μιλάνο και έτσι το κάνει πιο προσιτό για τον μέσο Έλληνα.Στο Αμβούργο υπάρχει κτηματομεσιτικό γραφείο που διαφημίζει "Greeks buy only from privates", δηλαδή "οι Έλληνες αγοράζουν μόνο από ιδιώτες", ενώ υπόσχεται υπόσχεται διακριτικότητα για τους υποψήφιους αγοραστές. Την ίδια στιγμή ένα άλλο μεσιτικό γραφείο χρησιμοποιεί την κρίση ως έμπνευση και έχει δημιουργήσει το σλόγκαν: "Τρόποι για να σώσετε τα χρήματά σας από τον Γκάουκ, την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τους υπόλοιπους μαφιόζους¨". Σύμφωνα με δηλώσεις του κτηματομεσίτη Κωνσταντίνου Φόλμπαχ της Immoconsult στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υπάρχει ζήτηση απ' όλες τις πλευρές της Ελλάδας και επισημαίνει ότι "αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν στη γερμανική αγορά γιατί έχει χαμηλότερους φόρους και μεγαλύτερη κερδοφορία από την ελληνική κτηματομεσιτική αγορά".


Οι Έλληνες επενδυτές αναζητούν έξοδο από τη βρετανική αγορά

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, ένα γερμανικό ακίνητο αποδίδει 6-7% κέρδος ανά έτος, ενώ ένα αντίστοιχο ελληνικό 2-3%. Παράλληλα, μόνο το 2011 οι Έλληνες αγόρασαν στο Λονδίνο ακίνητα αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει δώσει μεγάλη άνοδο στις τιμές, με αποτέλεσμα οι Έλληνες επενδυτές να ζητούν την έξοδο από τη βρετανική αγορά. Σε αυτό το σημείο κερδίζει η Γερμανία, όπου οι τιμές παραμένουν χαμηλές, ενώ παράλληλα προσφέρει ασφάλεια.

*Του Νίκου Ιτσινέ
Bookmark and Share