Την ικανοποίησή του για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα και τα Σκόπια και για την διαδικασία με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ που είναι «εποικοδομητική» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε το τελευταίο διήμερο, στη Νέα Υόρκη, με τους πρέσβεις των δυο χωρών.
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητική... συνάντηση» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «στη διάρκειας δύο ωρών συνάντηση συζητήθηκε σχεδόν αποκλειστικά η ουσία των ζητημάτων».
«Οι θέσεις των δύο χωρών έχουν αποκρυσταλλωθεί» και «νομίζω ότι σε κάθε πρωτεύουσα εργάζονται σκληρά για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Υπήρξαν αντιδράσεις σε μερικές από τις προτάσεις μου και συνεχιζόμενες εντατικές συζητήσεις. Αποφασίσαμε ότι θα συναντηθούμε ξανά, σχετικά σύντομα, αλλά δεν ορίσαμε ημερομηνία», δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς μίλησε για εξαιρετική συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών τόσο με την Αθήνα όσο και με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας».
Σε ερώτηση όσον αφορά την πρόοδο που σημειώθηκε μέσα στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, σε σχέση με τις προηγούμενες επαφές, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υποστήριξε χαρακτηριστικά:
«Δεν βρίσκομαι στα σύννεφα, προσγειώνομαι στην πραγματικότητα και αισθάνομαι ότι η διαδικασία είναι γενικά εποικοδομητική. Δεν είμαι καθόλου απογοητευμένος. Μιλάμε για τα δύσκολα ζητήματα, έχουμε πράγματα στο τραπέζι. Μερικά θέματα είναι πολύ δύσκολα για τις δύο πλευρές, οπότε τα κοιτάζουμε και από διαφορετική σκοπιά και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές νοιάζονται για τη διαδικασία. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, όταν θα έχω θα σας πω».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον από ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, σημείωσε: «Πράγματι, υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, τόσο από ευρωπαϊκές χώρες όσο και από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα το ενδιαφέρον δεν είναι ακαδημαϊκό, διότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου και η επίλυσή του θα άνοιγε τις πόρτες όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών, αλλά και για τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή.
» Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και εγώ τον ενημερώνω και πολλές χώρες επιθυμούν να βρεθεί λύση σ' αυτό το ζήτημα.
» Ωστόσο, η λύση επηρεάζει ένα κράτος-μέλος, μια χώρα, με τη δική της δυναμική, το δικό της λαό και πρέπει να επιλυθεί από τα μέρη που έχουν τη διαφωνία. Άλλες χώρες είναι πολύ εποικοδομητικές και καλούν και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν με σοβαρότητα και να σκέφτονται εποικοδομητικά. Νομίζω ότι αυτό βοηθάει πολύ».