Δεκαέξι νέες τοποθεσίες στις οποίες θα κατασκευαστούν πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έχει επιλέξει η ηγεσία του Ιράν όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Οι εν λόγω τοποθεσίες επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων κριτηρίων, με γνώμονα την προστασία που προσφέρουν σε περίπτωση αεροπορικών επιδρομών και... σεισμικής δραστηριότητας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων ουρανίου για την τροφοδότηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Η Δύση ανησυχεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί συγκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ και να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Το Τελ Αβίβ έχει αποσαφηνίσει πως διατηρεί το δικαίωμα προληπτικής στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να πλήξει το ιρανικό πρόγραμμα.
Στον αντίποδα, η Τεχεράνη επιμένει πως το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό και αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διενέργεια ιατρικών μελετών. Σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση, η κατασκευή των πυρηνικών μονάδων αποτελεί μέρος του σχεδίου του περσικού κράτους να παράγει επιπλέον 20.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας εντός της επόμενης 15ετίας.
Η σημερινή ανακοίνωση της ιρανικής τηλεόρασης έρχεται στον απόηχο έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA) σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση 180 προηγμένων φυγοκεντρητών στην πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ.
Εάν οι φυγοκεντρητές εγκατασταθούν επιτυχώς, θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να επιταχύνει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που ακολουθεί. Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πυρηνικών όπλων.
Σημειώνεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος επαφών μεταξύ του Ιράν και της αποκαλούμενης «Ομάδα των 6», τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της περσικής χώρας