Προς επιμήκυνση υφιστάμενου δανείου στην Κύπρο κλίνει η Ρωσία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Προς επιμήκυνση υφιστάμενου δανείου στην Κύπρο κλίνει η Ρωσία

Προς την επιμήκυνση υφιστάμενου δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο κλίνει η Ρωσία, και όχι τη χορήγηση νέου δανείου, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του ρώσου Υπουργού Οικονομικών,  Ιγκόρ Σουβάλοφ.

«Εξετάζουμε περισσότερο τη δεύτερη επιλογή [της επιμήκυνσης], δήλωσε σήμερα ενώπιον των... δημοσιογράφων ο ρώσος αξιωματούχος. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε χαλάρωση [των όρων]... Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι εφικτή και θα εξετάσουμε τα επιτόκια», συμπλήρωσε ο κ. Σουβάλοφ.

Η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε τον προηγούμενο μήνα αίτημα στη Ρωσία για επιμήκυνση του 5ετούς δανείου που χορηγήθηκε το 2011, ενώ το περασμένο έτος είχε αιτηθεί την εκταμίευση νέου δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ο ρώσος Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι η Κύπρος θα χρειαστεί επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη. «Οι παραχωρήσεις μας δεν θα λύσουν το πρόβλημα της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή είπε ότι αναμένει η Ρωσία να παρατείνει τη λήξη του υφιστάμενου δανείου στο 2022 από το 2016.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ και του ΔΝΤ, η νήσος θα μπορούσε να χρειαστεί έως 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση χρειάζεται έως 7,5 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Πηγή: Reuters
Bookmark and Share